Максимум 2 млн. души ще гласуват на референдума 23.01 | 17:07

Социологът очаква ниска избирателна активност

От Филипа Тодева

Ниска избирателна активност на Националния референдум "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа" на 27 януари 2013 г. очаква социологът Мирослава Радева.

Според нея в националното допитване повече ще се прояви вотът в подкрепа на ядрената енергетика у нас, защото и самите избиратели на БСП са по-силно мотивирани. По-слаб резултат ще има при отрицателния вот.

Пред iNews социологът прогнозира между 1,5 и 2 милиона избиратели да участват в националното допитване. Радева смята, че това допитване до българите ще бъде тренировка за изборите.

"Особено за БСП, според мене, играе някаква роля на сплотяване на редиците, активизация на редиците. Опирайки се на предходния ми опит от други кампании, смятам, че такъв тип предварително подгряване на избирателите не е без значение за тяхната консолидация в момента на парламентарните избори.

В този смисъл референдумът е добър ход специално за БСП", добави Мирослава Радева.

Същевременно според данните на НЦИОМ 60% от хората, които ще гласуват на референдума, ще отговорят с "Да", а 40% - с "Не". За последните три месеца се регистрира известно покачване на дела на противниците на развиването на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

Водещи

Най-четени