Малките населени места могат да останат без бензиностанции 03.01 | 16:36

20 хил. лева струва монтирането и поддръжката на нивомерите за една бензиностанция

От Ивелина Георгиева

От общо 3 000 малки бензиностанции в страната над 1 000 ще прекратят своята дейност, заради изискването до 31 май 2012 година да бъдат въведени нивомери. Това каза Динко Денев от Гражданско обединение "Малки и средни бензиностанции".

Той обяви, че от бранша не са против контрола, напротив - той би бил полезен и за тях, но разходите, които ще трябва да поемат, са непосилни за собствениците на бензиностанциите.

Около 20 000 лева струва монтирането, въвеждането и поддръжката на нивомерните устройства за една бензиностанция. От гражданската организация заявиха, че са очаквали цялата процедура по въвеждането да излезе максимум 2 000 - 3 000 лева, но впоследствие са останали шокирани от цената, която трябва да заплатят.

"Сумата от 20 000 лева е непосилна за малките бензиностанции", коментира Динко Денев. 250 000 лева на година и около 1 000 лева на ден средно е оборотът на една малка бензиностанция, уточни той.

Собствениците на бензиностанции се оплакаха още, че вносителите ги задължават да заплатят нивомерите 80% авансово и след това да ги монтират.

В момента на българския пазар се предлагат немски нивомери и фирмата вносител е една за страната, което оскъпява изключително много уредите, обясниха от бранша.

От гражданската организация предлагат и решение - да се даде отсрочка от поне 1 година за монтиране на системите. През тази една година ще се появят конкурентни фирми, доставчици на уредите и цената им ще падне двойно, смятат от сдружението.

Има вероятност през тази една година да се появи и български нивомер на пазара, което съвсем ще намали цената им, каза още председателят на Гражданското обединение "Малки и средни бензиностанции" Ивайло Николов.

Изискването за въвеждането на нивомерните устройства е невъзможно за малките, селски бензиностанции, защото повечето от тях работят на загуба, поясниха от бранша. Такъв контрол има смисъл да се прилага в големите бензиностанции, където оборотите са по-големи и има вероятност за по-големи злоупотреби.

Собствениците на бензиностанции искат среща с финансовия министър Симеон Дянков, който лично да ги убеди в правотата за въвеждането на нивомери.

"Ние предлагаме диалог, не сме тръгнали да правим протести", каза Динко Денев.

От бранша настояват за срещата с министър Дянков и защото смятат, че при него и НАП има подвеждаща информация по въпроса за нивомерите.

Ако бензиностанциите затворят, това ще има изключително негативен социален ефект върху по-малките населени места. 4 000 души могат да останат без работа, ако бензиностанциите затворят, а цените със сигурност ще станат по-високи, коментираха от гражданското сдружение.

"Лелята на Бойко Борисов няма да има от къде да си купи нафта, за да си загрее печката", посочи Динко Денев.

Освен това много трактори и комбайни зареждат гориво в бензиностанциите в малките населени места - те няма как да отидат до градовете, за да напълнят резервоарите си, обясниха още от бранша.

Те не изключиха възможността някой да има интерес малките бензиностанции да бъдат ликвидирани, тъй като по техни данни от 2011 година компаниите "Петрол" и Shell генерират загуби и няма да им се отрази зле освобождаването на малко пазарен дял.

Водещи

Най-четени