Малките училища ще оцелеят, а помощните? 17.02 | 17:21

Синдикат „Образование“ предупреди, че готви стачка срещу закриването на училища за деца със специални потребности

От iNews.bg

Няма да има закриване на училища в малките населени места, те ще се превърнат в обединени училища до 10 клас. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова в Пловдив.

Дамянова увери, че новият закон не предвижда закриване на училища, а тяхното запазване и развитие.

Тя отбеляза, че децата ще продължат обучението си и след 10 клас или да получат професионална подготовка от първа степен за част от професиите.

Къде и как ще се случи това според Дамянова ще стане ясно след като се направи преценка и се види колко са децата в 8 клас, каква е материалната база, ще се обсъдят и предложения на учителите по места, предаде БТА.

Депутатът посочи, че след дискусии с учители и родители е решено да се провежда прием за елитните гимназии след 5 клас.

Междувременно от синдиката "Образование" на КТ "Подкрепа" настояваха да се запази статутът на помощните училища, като се отмени текстът в проекта на закона за предучилищното и училищното образование, който ги преобразува и ги прави общински центрове.

"В Европа образователната институция "Помощно училище" съществува и никой не си и помисля за нейното закриване", коментират синдикалисти.

Помощното училище е единственият начин за социализация, образование и подкрепа на ученици с умствена изостаналост, с множество увреждания и аутизъм. Затова синдикатите настояват политиците от всички партии да забравят политическия популизъм и да не променят сега съществуващия статут на всички видове специални училища, като ги оставят да са държавни и гарантират тяхната издръжка.

Синдикатът настоява също да се планира построяването и откриването на нови специални и помощни училища, там, където е необходимо, така, както в момента го правят в европейските образователни системи.

Близо 50 колектива на помощни училища подготвят национална ефективна стачка с категоричното искане да се запази статутът на помощните училища.

Водещи

Най-четени