Малкият Марио, който спаси дете 07.12 | 17:35

14-годишно момче от Белоградчик се превърна в герой

От Мартина Панайотова

Осмокласникът Марио Тихомиров - възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик, за дни се превърна в герой.

Четиринадесетгодишното момче спаси осемгодишно дете, паднало в четириметрова пропаст в скалите около града.

За Марио директорката на Дома Емилия Григорова разказа, че е там от седем-осем години и отзивите за него са само добри - че е трудолюбив, отзивчив, скромен и помага на всички, че го хвалят и децата, и преподавателите.

Заради смелата постъпка кметството в Белоградчик, областната дирекция на полицията във Видин, неправителствени организации обмислят как и с какво да наградят Марио Тихомиров.

За решението си да се притече на помощ Марио разказа, че в топъл и слънчев октомврийски ден си играел пред дома и чул деца да викат за помощ. Обяснили, че друго дете паднало между скалите до Летния театър "Гъбите". Нито за секунда Марио не се поколебал и бързо отишъл с децата на мястото на инцидента. Мишо (на снимката долу) стоял заклещен между две скали и викал за помощ.

a45a9e5f-92c2-608b-2819-5151f8a2ef04Макар и трудно, носейки Мишо на гръб, Марио се изкатерил по скалата. Апосле от летния театър до площада в Белоградчик - разстояние повече от два километра, момчето е носило на ръце пострадалото дете.

Докато възрастните се суетели, Марио вижда отворената врата на спрял частен автомобил, поставил раненото дете, което било в безсъзнание на задната седалка и помолил шофьора да го закара спешно в болницата.

След преглед в Белоградчишката болница пострадалият Мишо е изпратен в безсъзнание и със сътресение на мозъка в болницата в Монтана. Пред лекарите Мишо, който е от ромски произход и живее в ромската махала на Белоградчик "Карловица", разказал за инцидента.

В момента той се възстановява от падането, стои си у дома и до края на годината няма да ходи на училище, обяснява директорката на школото Светла Табакова. Родителите на Мишо не крият щастието и благодарността си към спасителя на детето.

Марио Тихомиров живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик заедно със своите трима братя Любомир, Йоан и Габриел.

Учи в средното училище "Христо Ботев" в Белоградчик. Не крие мечтата си да стане известен футболист, да се запознае с Христо Стоичков, да има свои футболни обувки и екип като истински футболист, пише БТА.



Водещи

Най-четени