Малко над 9000 са бездомните кучета в София 29.03 | 16:24

За незабавно приспиване на агресивните бездомни кучета, настоя Ангел Джамбазки от ВМРО

От Андриян Георгиев

Броят на бездомните кучета в столицата е малко над 9000, според последното преброяване през миналата година. Предстои да бъде направено ново преброяване, посочи пред агенция "Фокус" заместник-кметът на София Мария Бояджийска.  

"В периода 2009 - 2010 г. се наблюдава леко завишение на популацията. Причините за това са много. Редица безстопанствени кучета се появиха от строителни обекти, които бяха изоставени, от "Кремиковци”, от обекти, които са в райони с ромско население. Имаме специални програми и работим съвместно с неправителствени организации точно за тези места, за да можем да не допуснем увеличаване на популацията”, каза Бояджийска. 

Според зам.-кмета общината работела по програмата за кастрация. Ежедневно се извършвали залавяния на кучета, които не са кастрирани, закарвали се в приют, където се обезпаразитявали, слагали им се ваксини срещу бяс и се извършва кастрация. Кучетата, които не са агресивни, се връщали на място. Връщането на място предполага, че тези животни, познавайки територията си, я охраняват и не допускат настаняването на други екземпляри. 

Столичната община имала съвместни програми с "Помощ на животните в България” и "Четири лапи” за осиновяване на животни.

Бояджийска увери, че се извършвала активна кастрация в критичните места, каквито са ромските квартали, промишлените зони, изоставените строителни обекти. 

От края на 2011 г. е започнало слагането на чипове на всички безстопанствени кучета на територията на столицата, твърди Мария Бояджийска. По този начин може да се следи популацията и да се знае всяко животно кога е кастрирано, кога е обезпаразитявано, кога е ваксинирано

Междувременно общинският съветник от ВМРО настоя за незабавно приспиване на агресивните бездомни кучета в София. 

В деня, в който се проведе специална сесия по сигурността в Столичния общински съвет, 88-годишен човек бе жестоко нападнат от глутница кучета в столицата, посочват от ВМРО.

По този повод Джамбазки настоява във всяка следваща общинска сесия кметът да отчита напредъка по намаляване на популацията на бездомни животни в София. 

Именно Джамбазки преди време настоя за по-голяма събираемост на таксите за домашни любимци, които имат възпиращ ефект пред изоставянето на кучета.

След настояване на общинския съветник от ВМРО сумата от регистрацията на домашни животни в новия бюджет на столицата стана 320 хил. лева, а общината се канеше дори да намали заложените в бюджет 2012 суми от такси за кучета до само 120 хил. лева, твърдят от ВМРО. 

Водещи

Най-четени