Малък самолет падна, пилотът загина 25.08 | 09:00

Инцидентът е станал на летището в Балчик

От Ани Романова

Двуместен самолет падна вчера надвечер на летище Балчик, има загинал, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В 17:45 часа в петък двуместният самолет Ikarus C3 излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18:54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане. При кацането се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва.

52-годишният пилот е загинал на място. "Направил е грубо кацане, което се дължи на силен страничен вятър, което може да го е изненадало”, коментира пред NOVA Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта.

"По-първоначалната информация, която имам аз, е имало северен вятър, пулсиращ. При кацане може да е по-трудно за хора с по-малко пилотски опит”, заяви Христов. "Второ, според очевидци, самолетът е подходил с по-голяма скорост, направил е грубо кацане, на авиационен жаргон така се прави "козел” – подскача, превърта се през крило наляво, запалва се и пилотът загива на място”, разказа Христов.

Той обясни още, че обикновено има няколко причини за катастрофи в авиацията.

"Първата е човешкият фактор, втората е технически отказ и третата е неподходящи метеорологични условия”, коментира Христов.

Това е втората подобна авиокатастрофа у нас само за последните 3 дни.

Снимка: Стоп кадър

Водещи

Най-четени