Мангъров смята, че ваксините могат да отключат автоимунни заболявания след 4-5 години 30.12 | 10:44

Популярният доцент сравни ваксините срещу коронавируса с радиацията в Чернобил и потвърди, че няма да се имунизира

От iNews.bg

Много хора бяха на екскурзия в Чернобил и нищо не им става, но не ви съветвам да отидете там, защото може след време да получите рак. Рисковано е използването на ваксините срещу коронавирус, които са недостатъчно изпитани. Представете си какво би станало, ако се получат автоимунни заболявания след 4-5 години! Това каза в "Тази сутрин" по бТВ директорът на COVID клиниката към Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той коментира твърдението на премиера Бойко Борисов, че щял да се ваксинира публично, като изтъкна, че причината да не направи това са поне две. Едната е, че вече има антитела, тъй като е изкарал вируса безсимптомно, а втората е, че ваксината е недостатъчно изпитана. 

Той ми се обади след това негово изявление, сподели доцентът.

"Не съм се ваксинирал и няма да го направя. Аз съм сред тези 80% от хората, които са изкарали този вирус и човек като мен, чиято имунна система се е сблъскала с антигенната цялост на този вирус, няма нужда да се ваксинира", обясни той.

"Тази ваксина още е недостатъчно изпитана и да се въвежда в масова употреба е много рисковано. Когато отидеш да се ваксинираш, подписваш информирано съгласие, т.е. ти си носиш отговорността. Ако дойдете да се ваксинирате за рак на шийката на матката, въпреки че вие нямате такава, няма да ви накарам се подпишете под информирано съгласие", каза той на водещия Антон Хекимян. 

"Клиничното проучване на тази ваксина е започнало на 29 април тази година и е вкарана в употреба в края на ноември месец. Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви", обясни Мангъров.   

Той посочи, че е "за" ваксините и самият той е ваксинирал няколко стотин души, но трябва да има основания, да се прави такова нещо. 

"За да се спре епидемията, трябва да имаме колективен имунитет, а това става по два начина – единият е дивият, при който като мен се заразявате, образувате си антитела и не се разболявате повече. Вторият е изкуствения, който е много по-безопасен и става чрез ваксина, но тя е нова и има много рискове, които няма как да се установят за тези три-четири месеца", заяви доцентът. 

Бих посъветвал всички хора, които са рискови и ходят с маски в тоалетната, които стоят сами в автомобила си маскирани, да се ваксинират, добави той. 

На въпроса каква заплата получава той отговори, че е около 700 лева. "Толкова е, защото докато бях шеф на катедарата, бях на половин длъжност към болницата и на цяла в Медицинския университет. Когато ми изтече мандата, останах само в лечебното заведение и в момента не ми е подновен договора", каза още доцентът.

Водещи

Най-четени