Манипулация от директорката - заключението по случая Harlem Shake 14.03 | 10:06

Заради хитовия танц учителят Христо Данов загуби работата си

От Кремена Бедерева

Манипулация и прибързани действия от страна на директорката - това са заключенията от проверката на инспекторите от образователното министерство след Harlem Shake скандала в Пловдив.

Заради хитовия танц учителят по английски Христо Данов загуби работата си.

След като ученици и родители излязоха на протест срещу решението учителят да бъде уволнен, от Министерството на образованието направиха спешна проверка. Заключението е, че директорката на хуманитарната гимназия Соня Киркова е действала прибързано.

Тя определя инициативата на учителя като "уронваща престижа на училището". Предложението й към Христо Данев е или да напусне сам, или да го уволни дисциплинарно.

"Колегите от комисията са се срещнали и с господин Данев, неговият разказ е бил малко по-различен. Според него директорът му е предложил или да бъде уволнен дисциплинарно, или да си подаде молба. Впечатлението на комисията е, че той е бил манипулиран, защото директорът е споменал пред г-н Данев, че има докладна записка от МОМН да бъде уволнен, което въобще не е така”, обясни Тина Велева, началник на отдел "Контрол и инспектиране”.

Докладът от проверката е на бюрото на новия служебен министър проф. Николай Милошев, информира bTV. От подписа му зависи по-нататъшната съдба на замесените в скандала.

Нито директорката, нито учителят Данев пожелаха да коментират резултатите от проверката на инспекторите.

Симеон Ангелов е начален учител и безспорен любимец на учениците си. Според него тайната на добрите взаимоотношения в класната стая е в това, че връзката с учениците му не свършва след края на часа.

"Спокойно могат като с равен да разговарят. Не толкова приятелски, колкото с равен, защото приятелски означава или аз да сляза на тяхната възраст, или те са се "качат" на моята", обяснява педагогът.

Въпреки че одобрява различния подход към учениците, му е трудно да коментира действията на колегата си.

"Да, това може да сплоти класа, за подобряване на взаимоотношенията с учителя, е плюс. Но, за да научиш един материал по английски, ти трябва да седнеш в класната стая и да го научиш”, убеден е Ангелов.

Отстраненият учител Христо Данев вече има предложение за нова работа. Въпреки това не изключва възможността да се върне отново в любимото училище.

Водещи

Най-четени