Манолова: 12 хил. тона фини прахови частици ще произвежда горенето на боклук в София 14.12 | 19:45

Фандъкова, спри инсталацията и не трови столичани, призова Манолова

От iNews.bg

Днес на заседанието в Административния съд по делото за горене на боклук в София поискахме вещи лица да докажат колко сериозни са вредите за столичани. Здравният риск е голям. Грях на кмета Йорданка Фандъкова и на СОС е изграждането на инсталация за горене на отпадъци, без да са попитали столичани дали са съгласни.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова след заседанието по делото срещу изграждане на инсталация за горене на боклук в София.

Спорно е какви ще са ползите от тази инсталация. Твърди се, че с нея ще се намали с 10 % използваното количество природен газ и ще се намали цената на парното. Столичани обаче плащат с 19 % по-скъпо парно заради неправилно определяне цената на природния газ. Тоест, няма да има намаление на цената, а вредите са ясни – 12 хил. тона фини прахови частици ще произвежда инсталацията за горене на боклук, допълни Манолова.

Тя подчерта, че това са 20 % от количествата фини прахови частици, които в момента се отделят в столицата. Еврокомисията вече наложи имуществени санкции за мръсния въздух в България, така че няма нужда от още един замърсител в София, каза още Манолова.

С адвокатите на Сдружение "За Земята" поискахме вещи лица да отговорят на въпроса кои са трасетата, по които ще се извозва дънната пепел до столичния квартал Враждебна и летящата пепел, която е опасен отпадък, до Своге, Русе или до Германия. Трябва да се прецени дали гражданите, които живеят на територията на маршрутите, са информирани какъв опасен отпадък ще се извозва и дали са съгласни с това, категорична бе Манолова.

Тя подчерта, че от приетото днес заключение става ясно, че обществените обсъждания не са проведени според предвидения за това ред. Например, хората от столичния кв. Надежда не са информирани за това, че ще търпят вреди от инсталацията, нито са имали възможност за участие в общественото обсъждане, обясни Манолова.

Нарушенията на процедурата са толкова тежки, че докладът по ОВОС и Решението за приемането му трябва да се отменят, категорична е тя.

Искът е заведен от гражданско сдружение "Независим обществен контрол" и от еко сдружение "За Земята". Манолова защитава про боно като адвокат двете сдружения. Делото е срещу директора на РИОСВ-София заради решението на екоинспекцията за приемане на доклада по ОВОС.

Във връзка със системното обслужване от РИОСВ на частни и корпоративни интереси Манолова се обяви за разпускане и преосноваване на екоинспекциите и реформиране на функциите им

Водещи

Най-четени