Манолова: Банките са привилегировани по отношение на техните клиенти 25.02 | 09:35

Днес тя ще представи нов законопроект за ограничаване на свръхправомощията на банките и защита на потребителите от неравноправни клаузи

От iNews

Банките са в привилегировано положение по отношение на техните клиенти. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия националният омбудсман Мая Манолова.

Днес тя ще представи нов законопроект за ограничаване на свръхправомощията на банките и защита на потребителите от неравноправни клаузи. Манолова организира обществено обсъждане по темата, на което ще предложи промени в Гражданския процесуален кодекс.

Тя обясни, че срещу България тече наказателна процедура заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори. Това беше причината през януари Европейската комисия да ни даде двумесечен срок за справяне с проблема.

Нарушен е балансът в полза на монополните дружества. Нарушението се изразява в това, че съдът служебно не следи в използването на неравноправани клаузи. Ако гражданинът не следи за тези клаузи, в някои случи може да се наложи да плаща сериозни суми, заложени в тези клаузи от банки, фирми за бързи кредити или колекторски фирми. Въз основа на тези клаузи банката може да разпродаде имуществото на длъжник без съдебно решение. Едностранно банката може да е увеличава лихвите, длъжникът няма как да се защити даже срещу грешка в банковото счетоводство, заяви омбудсманът.

По сега действащия зкон българските граждани освен че биват тормозени от банките, ще плащат и глобите, подчерта Манолова.

Промените са важни за българските граждани. С моя екип работим по тях от края на миналата година. След представянето му днес, ще представя проекта и пред народните представители, и пред правосъдния министър г-жа Цачева. Важно е да не губим време, да не се делим на свои и чужди, на леви и днесни. След като става дума за наказателна процедура, става дума за национален проблем, който трябва да решим в максимално кратки срокове, каза още Мая Манолова.

Водещи

Най-четени