Манолова: В Перник се подготвя строеж на инсталация за опасни отпадъци 28.02 | 17:21

Тя и екипът й искат проверка на площадката в инвестиционното намерение

От iNews.bg

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова поиска проверка на инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за обезвреждане на опасни отпадъци в Перник, близо до пернишките квартали "Църква” и "Изток”.

Инвестиционното намерение е за третиране на отпадъчни вещества като опаковки на опасни отпадъци, масла, рециклиране на разтворители, третиране на киселини, основи, биологични и небиологични вещества, включително живак, както и съхранение на общо 138 вида опасни вещества.

Манолова и екипът й искат пълна проверка на площадката, където ще се съхраняват отпадъците, както и да бъде изработена цялостна оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение.

Искането е изпратено до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околната среда и водите Атанас Каймакчиев, до кмета на Перник Станислав Владимиров и до директора на РИОСВ – Перник Анелия Дренска.

Манолова и екипът й аргументират искането си с това, че инвеститорът не предоставя достатъчно гаранции за сигурност и безопасност за гражданите и околната среда.

Другият аргумент е, че в телевизионно интервю от 21 февруари 2020 г. Недялко Иванов, представител на инвеститора, заявява, че при дейността няма да има отпадни води.

От "Изправи се.БГ" обаче смятат, че това е заблуждаващо твърдение предвид характера на процесите на третиране, обезвреждане и рециклиране на упоменатите опасни вещества.

"Укриването на информация за отпадните води буди съмнения за нерегламентираното им изхвърляне и не спомага за повишаване на доверието към безопасността на работа на инсталацията. Притесненията се засилват допълнително от близостта на река Струма и на два жилищни квартала на град Перник: кв. Църква, намиращ се на 250 метра от инсталацията и кв. Изток на 280 метра от инсталацията", пишат в становището си от Гражданската платформа.

Водещи