Манолова: ГЕРБ ще приключат този парламент така, както го започнаха - на плаж 03.07 | 11:34

Опозицията поиска незабавна оставка на кабинета, допуска изтегляне на предсрочните избори

От iNews.bg

"Очевидно ГЕРБ ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха. Започнаха с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така и ще приключат - с още един месец на
плаж." Това коментира заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, след като днешното пленарно заседание се провали заради липса на кворум. От ГЕРБ обявиха, че няма да влизат в пленарната зала до оставката на кабинета "Орешарски".

"Добре са го измислили - заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации", посочи Манолова.

По думите ѝ това е изключително безотговорно към българските граждани, защото е трябвало да се
приемат много важни закони. Сред тях са промените в Закона за здравето, измененията, свързани с търговските вериги, в подкрепа на българските производители, промените в законите за защита на потребителите и за автомобилните превози.

"Това е безотговорно, високомерно, безпрецедентно отношение. Хората са ни изпратили в парламента, за да решаваме техните проблеми, а не, за да паразитираме на техен гръб, както в момента правят ГЕРБ", каза Мая Манолова.

Тя беше помолена да коментира и поведението и на "Атака", които също бойкотират работата на парламента.

"Казах вчера, че парламентът започна с ваканция на ГЕРБ - приключва с ваканция на "Атака". Очевидно идеята да отидат на море е прекалено изкусителна за депутатите от ГЕРБ, не могат да преглътнат, че само "Атака" ще го направят", коментира зам.-председателят на НС.

"Това, което казва Цачева, е неистина. Списъкът с консенсусните законопроекти за тази седмица е написан и той се съдържа в седмичната програма. Нямам обяснение защо една парламентарна партия като ГЕРБ, която се е съгласила с този консенсусен списък, се отмята от думата си просто поради някаква партийна игра или политическа хрумка. Договорката беше в пленарната зала да бъдат гласувани консенсусни законопроекти. Законопроектът, който вчера се опитваха от ГЕРБ и от ДПС да пробутат, не е консенсусен, "той мирише на пещерен антикомунизъм", с който ние няма как да се съгласим", обясни Манолова.

Тя посочи, че Коалиция за България има ясна позиция и ще направи всичко възможно този законопроект да не бъде приет.

Попитана възможни ли са избори по-рано от 5 октомври, заместник-председателят на НС отбеляза, че това е въпрос на споразумение между политическите сили и е в правомощията на президента. "Ситуацията е абсурдна, несериозна и смешна пред българските граждани, когато тържествено политическите сили договарят дата на изборите преди три дни и една от големите политически партии, каквато е ГЕРБ, се отмята от думата си на следващия ден", посочи Мая Манолова.

"Не знам какво ще им хрумне утре. Може да влязат в пленарната зала, може да направят така, че правителството на Пламен Орешарски изобщо да не може да подаде оставка, може пък да им харесва това правителство, да искат да ги управлява още дълго време", посочи тя.

По думите ѝ при ГЕРБ всичко било предпоследно.

ГЕРБ днес отново поиска незабавната оставка на кабинета с произтичащите от това последствия, включително и възможност за изтегляне по-рано на датата на предсрочните избори.

"Искаме оставка по най-бързия начин с произтичащите от това последици и за изборите", съобщи след заседание на парламентарната група на партията заместник-председателят ѝ Цецка Цачева.
Тя припомни, че когато има подадена оставка, започва рулетката по конституции при президента и по този начин е възможно парламентарният вот да бъде и по-рано.

"Няма разговори по този въпрос с управляващите, защото те ни лъжат", обясни Цачева.

Тя добави, че депутатите от опозицията ще влязат в пленарната зала само да гласуват оставката на правителството тогава, когато се уверят, че е внесена в деловодството на НС и има насрочена от
председателя Михаил Миков дата за това.

Депутатите от ГЕРБ обаче щели всеки ден да идват на работа в сградата на парламента.

С вот през август или септември ГЕРБ не рискува, смята лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му единственото нещо като законодателна инициатива на 42-рото НС, което трябва да се направи и има консенсус при президента, е при необходимост да се промени Законът за бюджета, дълга и за дефицита.

Депутатите на ГЕРБ замразяват и участието си в парламентарните комисии.

Бившият премиер разкритикува и вчерашните назначения в МВР с акцент върху това на главния секретар Светлозар Лазаров за още пет години.

"За фонд "Земеделие" всичко живо е за арест, не знам какво се колебаят още, има ли ДАНС, има ли МВР. Като ги слушах - всички са да си отиват", посочи лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени