Манолова: Държавата да осигури бързи тестове за медиците и рисковите групи 17.03 | 16:58

Правителството може да си ги позволи, струват под 10 лева, казва лидерът на Изправи се.БГ

От iNews.bg

Бързи кръвни тестове за коронавирус трябва да бъдат осигурени от държавата за медицинските специалисти, личните лекари и фармацевтите, които са на първа линия. Възрастните хора, които са рискова група, също трябва да имат достъп. Те имат право да знаят какъв е здравният им статус и да имат съответното поведение, ако са заразени. Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук, в което лекар от спешното отделение на столична болница  се тества с бърз кръвен тест за коронавирус.

"Държавата може да си позволи да осигури тези тестове. Те струват по-малко от десет лева. Парите, които отпуска Европейската комисия и парите от националния бюджет би следвало да се използват по предназначение – да се осигури най-необходимото за българските граждани", допълни Манолова.

Лекарят обясни, че показателите на теста отчитат времето, в което лицето е с инфекцията – от седмица или повече.

"За резултат се изчаква десет минути. Това е един от ефективните тестове в световен мащаб като скрининг за носители на коронавирус", допълни той и подчерта, че ако резултатът е положителен, лицето трябва да отиде в лаборатория за окончателен резултат.

Манолова подчерта, че в редица европейски държави се използват кръвни тестове. В Южна Корея на ден използват над 10 000 теста на ден, даде пример тя.

"По този начин гражданите са информирани за здравния си статус и знаят какво поведение да имат, а властта е информирана за разпространението на вируса", каза Манолова.

"Надяваме се, че властта най-после ще вземе мерки за дезинфекция и достатъчно маски, ръкавици и гелове. Не е нормално в такава ситуация аптеките да са празни и да липсват неща от първа необходимост. Ако има такива налични средства, би следвало да се разблокират резервите", заяви Манолова.

Водещи

Най-четени