Манолова: Институциите проявиха неуважение към полицаите 04.11 | 09:35

Очаквам премиерът да поправи грешката, ще съдействам за диалога между страните, казва омбудсманът

От iNews.bg

Начинът, по който беше взето това решение за орязване на социални права и на полицаите, и на военнослужещите, демонстрира неуважение от страна на институциите към тях. Това заяви пред бТВ омбудсманът Мая Манолова. Според нея това на практика нарушава и принципите на добро управление, защото от институциите и държавата се очаква прозрачност и предвидимост при вземането на решения, допълни омбудсманът.

Тя каза още, че вече е била сезирана от полицаи за проблема, но най-вече от съпруги на полицаи, защото орязването на социалните им права се отнася и до техните семейства. "Бих изпълнила своята мисия да посреднича между институциите да постигнат споразумение по тази изключително важна тема”, каза още Мая Манолова.

Омбудсманът допълни, че с голям интерес ще следи срещата на премиера с полицаите и двамата министри – Румяна Бъчварова и Владислав Горанов, която тече в момента. "Очаквам Бойко Борисов да компенсира този дефицит на уважение, който демонстрираха институциите към служещите в сектор "Сигурност”. Диалогът, когато става дума за важни решения, е задължителен и това е което трябва да поправи според мен днес правителството и специално премиерът”, каза Манолова.

Тя обаче не спести и критики към самите полицаи за масовите протести от снощи. "За мен е притеснително, че не бяха проведени необходимите разговори, нямаше диалог между синдикалните организации, между съсловните организации, между редовите полицаи и представителите на властта", каза тя. И допълни, че правилата важат за всички и че в този смисъл полицаите не дават добър пример в случая, в който си позволяват да започнат протестни действия без да спазят предвидените в закона процедури.

Водещи

Най-четени