Манолова: Парите вече няма да следват депутата 27.05 | 14:54

Излъчват заседанията на парламентарните комисии в интернет

От Десислава Маданска

Промени в Закона за политическите партии може да спрат практиката парите да следват депутата. Това заяви председателят на Временната комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание Мая Манолова на среща с граждански организации. По думите ѝ това е едно от "най-уродливите явления, породени в предишния парламент".

Според нея именно по този начин е функционирало парламентарното малцинство на ГЕРБ, като си осигурявало парламентарната подкрепа чрез покупко-продажба на депутати.

Според нея трябва да има яснота и прозрачност около това как депутатите харчат парите за сътрудници и офиси, които получават над заплатите си.

Манолова посочи още, че се обсъжда възможността депутатите да работят три седмици в Народното събрание и една седмица да бъдат по регионите си.

Ще има и два типа контрол – стандартният парламентарен контрол в петък и блицконтрол, който ще се състои след заседанията на правителството.

Според нея трябва да се изготви нов механизъм за парламентарните изслушвания на министрите. Предвижда се създаването на институт по законодателството, както и задължителна оценка за въздействието на всеки нов законопроект.

Тя обясни, че се обсъжда възможността заседанията на постоянните и временните комисии в парламента да се излъчват пряко в интернет. Тя посочи, че е добре да се създаде постоянна комисия по въпросите на гражданското общество, като предложи тя да поеме този ресор.

По думите на Павел Шопов от "Атака" ще бъдат направени промени, свързани с ограничаване на парламентарното номадство.

От ДПС пък ще настояват да бъде създадена постоянна парламентарна комисия за контрол върху дейността на всички служби за сигурност и прилагането на СРС.

По време на срещата от гражданските сдружения са предложили да се направи преглед на законодателството по определени теми и сфери. По думите ѝ идеята е нова и има резон.

"Тя трябва да се допълни с един преглед на съответствието на нашето законодателство с европейското и особено в случаите, в които в българското законодателство сме се престарали и сме заложили още по-сериозни изисквания, които на практика ощетяват българските производители, вносителите, износителите”, заяви Манолова.

Тя посочи още, че ще бъдат въведени правила, които ще задължат парламентарните комисии да уведомяват за програмата си предварително и да допускат до заседанията си неправителствени организации (НПО) и граждани с конкретни предложения.

Според нея, ако идеите са добри, може да бъдат реализирани в 90%.

Тя обясни, че ще предложи още да бъде направен регистър на гражданските организации партньори на парламента.

Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда, поиска да бъде изготвен етичен кодекс на народния представител.

Според заместник-председателя на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков трябва да има публичност не само на обсъжданите законопроекти, но и на становищата на заинтересованите страни по представена предварително оценка за въздействие. Той посочи, че срокът между внасяне на законопроект и неговото гласуване не трябва да е по-кратък от един месец.

Водещи

Най-четени