Манолова: Плевнелиев наруши Изборния кодекс 26.03 | 15:12

Подготвят жалба до Конституционния съд

От iNews.bg

"Подготвяме жалба до Конституционния съд срещу указа на президента Плевнелиев. Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атаката на действията на президента пред КС". Това каза пред журналисти зам.-председателят на НС и депутат от "Коалиция за България" Мая Манолова.

"С действията си, президентът наруши Изборния кодекс, текст, който е пределно ясен, при това призна, че нарушава закона, защото според него не бил справедлив – нещо, което не може да си позволи никой български гражданин. Хората са равни пред закона и са длъжни да го спазват", посочи Манолова.

"Най-малко на президента му отива откровено и брутално да нарушава един закон, и то в полза на една политическа сила – в случая ГЕРБ, уязвявайки друга политическа сила и отнемайки това, което й се дължи по закон – в случая ДПС", каза социалистката.

По думите й с тези си действия президентът поставя под съмнение конституционните принципи на върховенството на закона и принципа на правовата държава.

"Затова ще подадем жалба пред КС за обявяване на неговия указ, не само противоречащ на закона, но и на тези конституционни принципи, т.е. Конституцията, в чието име президентът се е клел”, обясни Манолова, цитирана от в. "24 часа".

Водещи

Най-четени