Манолова: Президентът няма да спечели, ако наложи вето на Изборния кодекс 25.02 | 13:01

"Мъртвите души" ще се изчистят след реформа в гражданската регистрация

От Ивелина Георгиева

Не мисля, че президентската институция ще спечели, ако наложи вето на Изборния кодекс. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова в интервю за в. "Труд".

Тя подчертава, че това е право на президента, но се надява, ако той реши да върне някои от текстовете, да го направи със солидни аргументи и в законоустановения срок.

Вчера новият Изборен кодекс бе изпратен за разглеждане в президентската институция. По закон държавният глава има осем дни да се запознае с новия законопроект и да се произнесе по него. Той има два варианта – или да го обнародва в "Държавен вестник" или да наложи вето върху част от текстовете и да го върне за ново разглеждане в пленарната зала.

"Евроизборите ще се проведат по новия кодекс и ще има нова ЦИК", категорична бе Мая Манолова. Тя коментира, че новият Изборен кодекс е решителна крачка напред към провеждане на честни и демократични избори с възможност на гражданите да участват при провеждането на партийните листи.

Попитана как ще отговори на обвиненията, че "кодексът Манолова" е подобрен козметичен вариант на "кодекса Фидосова", социалистката заяви, че се е наслушала на какво ли не при приемането на Изборния кодекс и от страна на ГЕРБ е имало яростна съпротива срещу предложения от нея законопроект, за да остане да действа "кодексът Фидосова", който обслужва партийните им цели.

Манолова изброи всички нови моменти, които са заложени в новия законопроект. За първи път ще има преференциално гласуване с праг от 5% на евроизборите. За първи път ще има преференциален вот на местни и парламентарни избори. За първи път ще се гласува с интегрална бюлетина с преференции. Бюлетините ще се печатат под контрола на Министерството на финансите в печатницата на БНБ. Гражданските организации ще предлагат свои членове в ЦИК, а тя ще има обществен съвет, който ще следи изборния процес. Наблюдателите ще участват във всички фази на процеса. Ще се обжалват всички решения на избирателните комисии. Намаляват се драстично депозитите и броят на подписите за малките партии и независимите кандидати. Дава се възможност за безплатно отразяване на кандидатите в обществените медии.

По думите ѝ това е първият парламент, който приема смело решение, на каквото не се реши никой от предишните парламенти. А именно – да даде възможност на хората да пренареждат партийните листи.

На местните и парламентарните избори преференцията ще бъде 7%. Този праг е заради по-малкия брой гласове, с които се избират депутати и общински съветници, обясни Манолова. Тя изтъкна, че има редица райони, в които партиите реализират мандат и с 1000 гласа. В подобни случаи последният в листата може да заеме челно място, като това ще става само благодарение на 70 преференции, допълни вносителят на промените в Изборния кодекс.

Водачът на листата остава бетониран само ако гражданите са го харесали и не са предложили друг кандидат. Ако са гласували преференциално за други кандидати, водачът не остава, подчерта Манолова.

Според нея активната регистрация е спорна по начина, по който беше предложена в Изборния кодекс. В списъците на активно регистрираните трябваше да влязат всички, които са гласували на евровота. Заместник-председателят на парламента поясни, че голяма част от неправителствените организации са възразили срещу тази мярка с мотива, че по този начин ще стане публично известно кои точно български граждани са гласували на евроизборите. Една от критиките на Венецианската комисия и на международните наблюдатели е дописването на избиратели в изборния ден, каквито първоначални намерения бяха заложени в Изборния кодекс.

Според Манолова няма универсално решение на този въпрос. Тя смята, че проблемът може да бъде решен след реформа в системата за гражданската регистрация. По думите ѝ в България няма "мъртви души", има български граждани, които живеят в чужбина и които не са декларирали настоящия си адрес. Те присъстват в избирателните списъци в България и поради това има голямо несъответствие между броя на живеещите в страната и избирателните списъци.

"Изборният кодекс не може да реформира системата на гражданската администрация и колкото и амбициозни задачи да си поставяхме с него, има проблеми, които трябва да бъдат решени с други закони", посочи социалистката.

Относно новата ЦИК Манолова каза, че иска да чуе кой ще плаче за старата ЦИК, която по абсолютно непрозрачен начин поставяше актове и се произнасяше когато си поиска по жалби и сигнали срещу нарушения на изборния процес. Тя припомни, че старата ЦИК дописваше закона и назначи 31 председатели на РИК-ове единствено от ГЕРБ. В новата ЦИК са завишени изискванията към ръководството и членовете ѝ, каза заместник-председателят на парламента, като подчерта, че така ще се гарантира справедливостта в бъдещата ЦИК.

Тя увери, че ръководството и членовете ще бъдат избрани от Народното събрание и назначени от президента след публична процедура. За първи път гражданските организации могат да правят номинации и Коалиция за България ще излъчи част от своите представители въз основа на предложения на гражданския сектор, обеща народният представител.

Мая Манолова коментира и новата интегрална бюлетина, в която един път ще се отбелязва партия и втори път – кандидат. Според вносителя интегралната бюлетина с преференции е едно от големите постижения на новия Изборен кодекс, защото отделни бюлетини означава възможности за манипулации като изнасяне на бюлетини и раздаване на избиратели, контрол и натиск. "Целият демократичен свят отдавна гласува с интегрални бюлетини. Въпрос на добра разяснителна кампания е начинът на гласуване да стигне до всеки български гражданин", коментира Манолова.

Тя увери, че номерирането на бюлетините е важна крачка срещу контрола на вота и купуването на гласове. Практиката с предварително изнесени и попълнени бюлетини, които се дават на избирателя и той връща празна бюлетина, за да покаже, че е гласувал по "правилния" начин, срещу което получава 20 или 50 лв., ще приключи, обеща социалистката. В кодекса има достатъчно гаранции, че ще е невъзможно проследяването на вота чрез номера на бюлетините, тъй като номерът ще се отстранява преди пускането на бюлетината. Така че при преброяването на гласовете всички бюлетини ще са еднакви, допълни още тя.

На въпрос, как ще се отрази конфликтът между БСП и ДПС по време на дебатите за агитацията на майчин език, Манолова отговори, че всяка партия отстоява своите принципни позиции, а БСП и ДПС са различни партии с различни програми и различни каузи и е нормално между двете да има и спорни въпроси.

Водещи

Най-четени