Манолова: Притеснителни са координираните атаки между ГЕРБ и ДПС, в които се включва и ИТН 16.08 | 15:45

Ще се носи отговорност защо към бежанската криза и COVID-вълната ще се добави и институционална криза

От iNews.bg

Третият мандат може да бъде реализиран единствено и само чрез съгласие между ИТН, ДБ, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. Без участието на "Има такъв народ" в разговори и без консенсус няма как да има правителство с третия мандат. Ще се носи отговорност защо към рисковете пред страната – бежанска криза, миграционен натиск, COVID-вълна, ръст на цените на хранителните продукти, тока, водата и парното, ще се добави и институционална криза.

Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова днес пред медиите преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Самостоятелни акции и заявки биха навредили. Става дума за съгласие и абсолютно техническо определяне на мандатоносителя, допълни тя относно третия мандат.

ГЕРБ и ДПС, а и ИТН със заявката си, че няма да участва в правителство с третия мандат, тласкат страната към политическа и институционална криза. Без редовно правителство няма стабилност, която е един от елементите на националната сигурност. Притеснителни са и координираните атаки между ГЕРБ и ДПС, в които се включва и ИТН срещу служебните министри. Включително атаката на ГЕРБ пред Конституционния съд на указа на президента за назначаването на служебния кабинет, заяви Манолова.

Сериозни притеснения от това политическата криза да премине в институционална създава и нежеланието на партиите да се включат в актуализацията на бюджета. Необходимо е съгласие поне по тази тема, така че да могат да бъдат решени проблемите на гражданите със сигурността, здравето, работата и парите и да не се поставя под риск функционирането на основни системи, като здравната, социалната, системата за сигурност, подкрепата за бизнеса, подчерта Манолова.

Информацията, представена от служебното правителство, показва, че има събрани приходи в повече. Очакването е до края на тази година да се съберат над 2 млрд. лв. повече. Трябва да се даде възможност на служебния кабинет тези пари да бъдат насочени в секторите, в които има най-голяма нужда от тях. Възрастните хора очакват актуализация на пенсиите, трябва да има социални плащания за личните асистенти и за уязвимите групи. Мигрантска криза също изисква допълнително финансиране за гранична полиция, възстановяване на съоръжението по границата, подготовка на бежанските центрове и лагери, посочи тя

Водещи

Най-четени