Манолова: Част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията 29.05 | 14:44

При всички партии с номера от 1 до 17 кандидатът със съответния номер има преференция над 5%, уточни тя

От iNews.bg

Разяснителната кампания по темата с преференциите не е била достатъчна и част от избирателите не са разбрали смисъла ѝ. Това стана ясно от думите на Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения в НС, в парламента.

"Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция. От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18”, уточни Манолова.

Тя посочи още, че 588 000 български граждани са се възползвали от възможността да гласуват преференциално. При седмина от кандидатите на партиите, които влизат в ЕП, на практика преференцията е сработила, като са получили над 5% праг, но реално размествания се случват само в 2 от листите, защото останалите кандидати, които са получили преференции, са в челото на техните листи. Това са Сергей Станишев, Момчил Неков, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Томислав Дончев, Николай Бареков, Ангел Джамбазки, посочи Манолова.

Тя допълни, че още 26 кандидатите от листите, които не влизат в ЕП, са получили преференция над 5%, като общо за 33-ма от кандидатите преференцията е сработила. По нейните думи се забелязва и една интересна тенденция.

"За партиите, които имат номера от 1 до 17, практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%", обясни тя и даде пример с партия номер 2, където кандидат №2 получава преференция от 7,99%.

"Възможни са и разговори за промяна на бюлетината, за да няма объркване, но мисля, че объркването с нашия кандидат Момчил Неков изигра ролята на кампания. Ако преференцията означава купени гласове, значи и ГЕРБ са купили над 105 000 гласа, защото толкова е преференцията за Томислав Дончев”, каза зам.-председателят на НС.

Водещи

Най-четени