Манолова видя синхрон между Плевнелиев и ГЕРБ за референдума 30.01 | 18:54

За пореден път президентът разединявал нацията, смята социалистката

От Кремена Бедерева

"Откровен политически популизъм" - така определи предложението на президента Росен Плевнелиев за национален референдум зам.-председателят на НС Мая Манолова в ефира на "Лице в лице" по bTV.

Според нея това е "откровена злоупотреба" и поредното разединяване на нацията от страна на държавния глава. Манолова смята, че задължителното гласуване е политически оксиморон - нещо като "дървено желязо", тъй като "в Конституцията е казано, че гласуването е право, а не задължение на гражданите. Право ли е или задължение - не може да бъде едновременно и двете."

"Не одобрявам стимулите за гласуване, защото ми звучи като подкуп", категорична бе Манолова. Тя също така счита, че електронното гласуване противоречи на тайната на вота и ще улесни контролирания вот.

Освен това зам.-шефът на парламента смята, че предложението на президента за референдум и позицията на ГЕРБ са в пълен синхрон.

Според Манолова предишният закон на Фидосова е компрометирал начина на провеждане на изборите с много факти и затова се правят нови текстове. Според нея, НПО-та, граждани, експерти не са защитили мажоритарния вот. Манолова посочи, че системата пропорционална система с преференциални елементи е приета от всички почти единодушно.

Ако имаше принципа на задължително гласуване на президентските избори, вероятно сега президентът ни щеше да се казва Светльо Витков, прогнозира Манолова на парламента. Тя се обоснова с това, че хората не обичат да им се нарежда какво да правят и са щели да гласуват за най-екстравагантната кандидатура.

Водещи

Най-четени