Манолова иска мораториум върху поскъпването на цената на водата за областите с воден режим 16.12 | 15:41

Представители на „Изправи се.БГ” ще участват утре в откритото заседание на КЕВР по повод поредното увеличение на цените на водата

От iNews.bg

КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата, планирано от 1 януари 2020 г. и да се въведе мораториум върху повишението й в областите с воден режим.

Това поискаха Мая Манолова и експертите от Гражданската платформа "Изправи се.БГ”. Днес от организацията депозираха в КЕВР становище в рамките на процедурата на откритото заседание, което ще е утре в 10,00 ч. в сградата на КЕВР.

От платформата настояват за областите с воден режим - Перник, Плевен, Габрово и Ловеч – да се въведе незабавен мораториум, а за останалите КЕВР и правителството да отложат планираното увеличение на цените.

Според експертите липсва годишен отчет за изпълнението на бизнес-плановете за 2018 г., който трябваше да е качен на сайта на регулатора до 1 ноември 2019 г.

КЕВР е публикувал само доклад за увеличението на цените от 1 януари 2020 г. за всички ВиК-дружества в страната с одобрени бизнес-планове. Според предложението цените на водата следва да се повишат в почти цялата страна с между 1 и 9 %.

 

В становището до КЕВР Манолова изпраща и седем въпроса, както следва:

 

1.      Защо не е публикуван Годишният доклад на КЕВР за дейността й и състоянието на ВиК-сектора?

2.      Кога ще бъде отчетено публично пред гражданите изпълнението на показателите от бизнес-плановете на ВиК-дружествата като част от реформата в сектора?

3.      Защо се предлага увеличение на цените, без да е обвързано с качеството на водата и обслужването, изпълнението на бизнес-плановете, намаляването на процента на общите загуби и др.?

4.      Защо не са обявени средно-месечните доходи на домакинствата по области, на базата на които се изчислява социалната поносимост на цената на водата? Те държавна тайна ли са?

5.      Как е определена социалната поносимост в доклада, при положение, че самата КЕВР признава в него, че в 23 области данните не са публикувани или не са надеждни?

6.      Кога КЕВР ще предостави публично информация за това как са използвани средствата от предходните увеличения на цената на водата с процента на инфлация и за какво ще се използват средствата от предстоящото увеличение?

7.      Колко лева ще са допълнителните приходи, които ще постъпят във ВиК-дружествата вследствие на увеличението на цените на водата от 1 януари 2020 г. за сметка на битовите потребители?

 

Гражданската платформа "Изправи се.БГ” предлага решение на проблема с несправедливото за гражданите повишение на цените, чрез следните действия:

 

1.      КЕВР да отложи увеличението на цените от 1 януари 2020 г.

2.      Да се въведе мораториум на вдигането на цената на водата в областите, които са на воден режим – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово

3.      КЕВР да внесе незабавно предложение за промяна на Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите, като се предвиди измененията на цените за четвъртата година от бизнес-плановете да стане след отчета на изпълнението на бизнес-плановете и показателите за качество от втората година.

4.      Правителството да приеме предложените от КЕВР промени, вкл. и въвеждането на мораториума за областите на воден режим.

5.      Ресорната подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР в 44-то Народно събрание да организира спешно публично изслушване на регулатора в оставащите последни дни преди увеличението на цените.

6.      Водните асоциации, кметовете и местните власти да не предприемат увеличение на цените на водата, тъй като цените, които КЕВР определя, са пределни.

Водещи