Манолова иска проверка на всички строежи по зелени площи в София 27.06 | 12:33

Наредбата на общината за обществени обсъждания плаче за ремонт, казва омбудсманът

От iNews.bg

"Тук съм по покана на "Обединена София срещу презастрояването" и подкрепям всяко едно от справедливите им искания." Това каза днес омбудсманът Мая Манолова пред сградата на Столичната община, където подкрепи инициативата на редица граждански сдружения, организации и комитети, които протестираха срещу презастрояването на малкото останали зелени площи в гр. София. "Обединена София срещу презастрояването" бяха подготвили конкретни искания до кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелената система в града.

"Смятам, че това, което искат гражданите е напълно справедливо и в интерес на гр. София. Аз съм за това СОС да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на малкото останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства. Даже бих разширила това искане – подобна забрана за произнасяне от страна на Общинския съвет за унищожаване на части от зелената система на столицата, трябва да се разпространят и върху работата на следващия Общински съвет", обяви Манолова.

По думите й е крайно време да се сложи точка на застрояването на градинки, междублокови пространства, на ограждане на паркове. Според нея зелената система трябва да се разширява, а не да се руши и да има посегателства върху нея.

"Аз съм против изсичането образно казано даже на "едно здраво дърво". Трябва да се мислят други решения и този и следващият общински съвет имат тази огромна отговорност пред гражданите на столицата", заяви омбудсманът.

Общественият защитник подчерта, че е дошло времето, в което трябва да се направи пълна ревизия на законността на извършените реституции, заменки и на процедурите, които предвиждат застрояване, особено в парковете и зелените площи.

"Плаче за ремонт и общинската наредба за провеждане на обществените обсъждания. Всички сме наясно, че те са абсолютно формални и че реално администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите, освен разбира се, когато те по категоричен начин с гражданска инициатива не заявят своите искания", допълни Мая Манолова.

По думите й са необходими промени в законодателството, които в препоръките си тя нееднократно е отправяла, включително и през Годишните доклади на институцията на омбудсмана. Чрез тях тя е настоявала за разширяването на кръга от заинтересовани лица, които могат да атакуват по съдебен ред всяко решение на СОС, с което се посяга върху зелените площи.

Омбудсманът обясни, че гражданите трябва да имат възможността да обжалват пред административните съдилища актовете на Столична община за строителство, визи за проектиране, строителни разрешения, ПУП-ове, за да се проверяват по съдебен ред всички посегателствата върху зелени площи и съответно да се преустановяват.

"Промените в законодателството са необходими, защото тези безобразия не са само в гр. София, а и в гр. Пловдив, в гр. Бургас и в десетки други градове", отчете омбудсманът и подчерта, че е необходима активната политика не само на Столична община, но и на кметовете по места за запазване на зелените площи и на зелената система.

Като добър пример за такава активност Манолова посочи кмета на гр. Стара Загора Живко Тодоров, който инициира референдум за парк "Бедечка" и започналото му презастрояване бе спряно.

Гражданите допълниха, че един от големите проблеми в столицата са детските градини и подчертаха, че терените за тях не трябва да се променят, докато не се построи нова детска градина.

Членове на инициативата "Обединена София срещу презастрояването" са протестиращи от "Овча купел", "Да спасим Борисовата градина", ИК "За Зелен Младост", "Протестна група Младост", ИК "Лозенец", "Протестна група Дианабад", инициатива "Слънце за децата ни", АРОЕС "Справедливост", сдружение "Парк Кукуряк", протестна група "Мусагеница", гражданска инициатива "Симеоново", ИК от кв. "Витоша", жители от кв. "Стрелбище" и др. Протестът беше подкрепен и от гражданско сдружение "Спаси София".

Водещи

Най-четени