Манолова с писмо до омбудсманите на ЕС за двойните стандарти 15.04 | 18:18

Молбата й е те да призоват своите депутати в ЕП да подкрепят забраната в полза на европейските граждани

От iNews

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писма до колегите си – омбудсманите от Европейския съюз, с молба да призоват депутатите в Европейския парламент от тяхната държава да подкрепят забраната за двойните стандарти при храните и напитките, която е част от пакета промени за засилване на защитата на потребителите на европейско ниво.

Новите текстове, предложени от еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност Вера Юрова, ще бъдат гласувани в сряда, 17 април 2019 г., след като на 2 април т.г. беше постигнато споразумение между Европейския парламент и Съвета за по-ефективна защита на потребителите в Общия пазар на ЕС.

До приемането на забрана за двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки се стигна след повдигане на темата от страните от Вишеградската четворка, които се противопоставиха на тези дискриминационни практики, прилагани в държавите от Източна Европа. 

У нас от 2017 г. омбудсманът Мая Манолова провежда активна кампания в защита на гражданите срещу нелоялни търговски практики на разпространяване на продукти от едни и същи марки, но с по-ниско качество съставки.

Тя акцентира, че институцията на омбудсмана се бори от три години за припознаване на проблема както от българските институции, така и от европейските, за петицията, инициирана заедно с български общественици до Комисията по петициите в ЕП, за форума, организиран от институцията на омбудсмана в рамките на българското европредседателство, на който еврокомисар Вера Юрова обяви края на двойните стандарти при храните чрез Новия търговски механизъм за потребителите. Така намерението на ЕК да пристъпи към промени в законодателството една година по-късно вече е факт. 

Промените ще забранят разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и ще позволят налагането на санкции за нарушителите (не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя). "Обръщам се към Вас с молба да се свържете с Вашите евродепутати и да ги призовете да подкрепят пакета за засилване на защитата на потребителите, с който ще бъде сложен край на тази дискриминационна и обидна практика", пише Манолова на своите колеги.

Според омбудсмана това ще бъде доказателство, че европейските институции работят в интерес на гражданите, като застават на страната на потребителите, когато става дума за огромни икономически интереси.

Водещи

Най-четени