Манолова с препоръка до Цачева след проверка по жалба на Иванчева в ареста 30.11 | 11:03

Става въпрос за изключително лощи санитарно-битови условия в килиите

От iNews.bg

След сигнал до омбудсмана Мая Манолова от бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова беше извършена четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм (дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода – бел.ред.).

Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна. Омбудсманът изпрати препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Екипът на НПМ на място установи влажни стени и мокри петна в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

"Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла", пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: "Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София", завършва Манолова.

Водещи

Най-четени