Маргарита Попова: Небето ни трябва да се пази от български военни 21.02 | 17:08

Няма да направи и крачка напред, докато непросветени политици гледат към джоба си, казва вицепрезидентът

От iNews.bg

Небето на страната ни трябва да се пази от български военни, а не от чужди, обяви вицепрезидентът Маргарита Попова. "Българското небе може да бъде пазено от вас, а не от чужди хора” заяви тя, обръщайки се към български генерали във Военната академия "Георги С. Раковски", където присъства на втората национална среща на клубовете "Млади възрожденци", съобщи БГНЕС.

Нейното слово беше насочено не само към висшите военни, но и към младите учители и възпитатели. В началото вицепрезидентът изрази изключително високата си оценка към ентусиазма и работата на младите ни възрожденци. Тя открои високо величавия образ на Апостола – вдъхновител на тяхната работа. "Няма да направим крачка напред, докато непросветени политици гледат навън и към джоба си, не вътре към това, което се случва на родна земя", подчерта Попова. Вицепрезидентът настоя за нуждата ни от национален идеал – за единение и национална сплотеност.

"Душата ми плаче, когато разбрах, че вчера и онзи ден в Босилеград в нашите землища, при българите извън граница, са били разпокъсани плакати на нашия идеал Левски. А там има паметник, при който аз отивам всяка година и полагам цветя", каза Попова и добави: "Не е ли време да изградим и клубове на нашите възрожденци извън територията на отечеството, за да няма разкъсани плакати и плачещи души на нашите българи извън границата", обърна се тя към председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев. Реформата в образованието няма да се случи, докато не се погледне на родолюбивото възпитание като процес, в който участват учители, родители и деца. Не може да искаме от учителите да направят това, за което няма създадени никакви условияказа още Маргарита Попова.

 Тя отправи послание и към учителите, родителите и обществениците - да учат децата, че историята е процес, а "не сбор от факти и набор от информация". "И ако ги нямаше тези звезди на небосклона Каблешков, Бенковски и Караджата, нямаше да го има и Левски. Няма да ги има днешните скандали за реформа в образованието, ако имаме правилно отношение към историята", отбеляза още вицепрезидентът.

По време на Втората национална среща на клубовете "Млади възрожденци", присъстваха над 400 деца от цяла България. Те представиха свои родолюбиви и добродетелни инициативи, стихове, есета, рисунки и театрални представления, свързани с дейците на българското Възраждане и национално-освободителните борби. Сред гостите на конференцията бяха началникът на ВА "Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, акад. Антон Дончев, висши военни, общественици и учители.

Най-четени