Марин Райков: Няма да допуснем политическа вендета 18.03 | 12:10

Служебният премиер ще разговаря с Михаил Константинов

От Ивелина Георгиева

Служебният премиер Марин Райков да издаде заповед областните управители в страната да не прехвърлят върху местната власт отговорността за осигуряването на оригиналния протокол от секционната избирателна комисия. Това поиска лидерът на ДПС Лютви Местан след среща със служебния премиер.

Според Местан се наблюдават такива притеснителни опити за прехвърляне на отговорност.

На срещата той е засегнал и още една тема. Според лидера на ДПС се наблюдава едно грозно явление от местните избори през 2012 г., когато държавните служители са действали като силни пропагандатори на ГЕРБ. Местан поиска министър-председателят да стори всичко необходимо те да не пропагандират в полза на някоя политическа сила.

ДПС изрази загриженост относно изказване на председателя на "Информационното обслужване” Михаил Константинов, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, той ще направи всичко възможно това да не се случи. Местан посочи, че иска да знае какво точно е имал предвид Константинов, защото изказването му поражда известни основателни съмнения в обективността му при изпълнението на служебния му дълг.

Марин Райков от своя страна увери лидера на ДПС, че изборният процес ще бъде проведен в съответствие с правилата. Служебният премиер очаква в името на толерантността от цялата общественост да има коректно говорене. Според него прибягването до пропаганди е неприемливо явление.

"Политическата вендета не може да бъде част от начина на мислене на един служебен кабинет и той няма да го допусне", увери Райков.

По думите му този служебен кабинет следва да бъде третиран не като политически опонент на партиите. Премиерът помоли всеки, който възприема по този начин служебното правителство, да го изключи от този кръг.

Относно Михаил Константинов Райков заяви, че има нужда от малко време, за да прецени загрижеността на ДПС относно изказването му и обеща, че ще покани председателя на "Информационно обслужване" на разговор.

Подчерта, че държавните служители са български граждани, както всички останали, и имат право да изразяват своя политически апел. Все пак помоли тези, които са на висши постове, да се въздържат от коментари.

Министър-председателят увери още, че няма да допусне един технически проблем да хвърли сянка върху честността на провеждане на изборите, какъвто е този с копирните машини. Той увери, че кабинетът му ще продължи да работи в тази насока.

Райков заяви, че няма намерение и смята за недопустимо да дава политическа оценка на което и да било правителство, защото не иска една партия да черпи аргументи срещу друга.

Той призова политическите сили да не стигат и до етническо противопоставяне в рамките на предизборната кампания. Помоли българските граждани да имат доверие в служебния кабинет, който няма да допусне едни хора да бъдат противопоставени на други. "Прибягването към говорене за омраза и етнизиране е недопустимо за служебното правителство", заяви Райков.

По този повод Лютви Местан заяви категорично, че ще се противопостави решително на всеки опит да се етнизира политическото говорене и политическата ситуация.

Предмет на разговорите на срещата са били още състоянието на публичните финанси и нормалното функциониране на всички социални системи. Служебният премиер обеща до дни заедно с финансовия министър да дадат отговор на обществеността за състоянието на публичните финанси.

Водещи

Най-четени