Марин Райков начело на служебния кабинет 12.03 | 16:04

Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство

От Кремена Бедерева

Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство.

"От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. Именно в трудни моменти служебните правителства са успокоявали нацията - вярвам, че и сега ще бъде така."

С тези думи започна президентът Росен Плевнелиев пресконференцията в Президентството, на която обяви служебното правителство.

Формирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност - не съм гледал партийната окраска, увери президентът, минути преди да обяви името на служебния премиер.

А именно - Марин Райков, който ще бъде министър-председател и министър на външните работи. Марин Райков е досегашният посланик на България в Париж.

Президентът смята, че служебният премиер трябда "да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде умерен, разумен, да защитава българските интереси в Брюксел."

Назначеното от президента служебно правителство ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори, които се очаква да бъдат на 12 май.

Мотото на временното правителство ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие."

Преди седмица Плевнелиев обяви, че ще има трима вицепремиери.

"Трябва да има заместник министър-председател, който да бъде икономически компетентен, който да задава посоката на развитието. Министърът на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер. Трябва да има и трети вицепремиер, който да отговаря по еврофондовете. Еврофондовете са изключително важни за България, още повече по време на криза".

Най-четени