Мария Мургина - невинна по всички обвинения 20.06 | 15:06

Второинстанционният съд отмени 4-те години затвор за Мургина, постановени от Софийския градски съд

От Андриян Георгиев

Софийският апелативен съд оправда Мария Мургина по делото за злоупотреби, в които беше обвинена като директор на Националната агенция по приходите (НАП), предаде агенция "Фокус”.

Така второинстанционният Софийски апелативен съд отмени присъдата от 4 г. затвор за Мургина, постановена от първоинстанционния Софийски градски съд.  

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. 

"Рано или късно, истината винаги излиза наяве. Съжалявам, че не бяхте на нито едно заседание, за да научите истината такава, каквато е”, каза Мургина, след като чу присъдата.

Бившият изпълнителен директор на НАП беше обвинена за престъпление по служба, оказване на натиск на подчинени, незаконно опрощаване на данъчни задължения и укриване на имот.

Според прокуратурата в периода април 2006 г. – 30 юни 2006 г. Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала устни указания на главен инспектор в НАП-София да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. По този начин е избегнато взимането на корпоративен данък от фирмата в размер на над 1,3 млн. лв.

Според второто обвинение Мария Мургина е принудила директора на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка, заплашвайки я, че в противен случай ще бъде уволнена дисциплинарно.

Другите обвинения са за незаконно опростяване на данъчни задължения за 11,5 млн. лв. на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев и за укриване на имот в Созопол, като не го е вписала в декларацията си пред Сметната палата.

iNews припомня, че на 25 януари 2011 година Мария Мургина получи присъда от четири години затвор. Тогава Софийският градски съд я призна за виновна по две от обвиненията – за устните разпореждания, чрез които компания е избегнала да плати 1,3 млн. лв. данъци и за натиска над Милена Цолчовска.

Мургина бе отстранена от ръководния пост в НАП след скандал за отказан достъп до класифицирана информация преди през февруари 2009 година.

Водещи

Най-четени