Марковски:Много е трудно да се обясни психологията на престъпника 31.08 | 11:00

Адвокатът прогнозира какво очаква убийците от случая Негован

От iNews.bg

Има два вида съкратено следствие. Първият е признаваш доказателствата на органите и не искаш да се събират повече доказателства. Това не гарантира намаляване на наказанието и съдиите си взимат решението. Вторият вид е признаване на фактите. Обществената реакция е точно срещу този вид съкратено следствие.
Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия адвокат Марин Марковски, който коментира призива на кмета на село Сотиря за промени в закона. "Престъпниците признават фактите, не защото са осъзнали вината си, а защото получават бонус и по-малки присъди. За мен този вид съкратено следствие трябва да се измени и за много тежки престъпления и убийства да не важи. Тук говоря за убийство на дете, непълнолетен, бременна жена, длъжностно лице - полицай, съдия, горски. Трябва много внимателно да се промени закона и все пак да не се ликвидира възможността да се намаляват присъдите. Към момента на едно убийство всеки престъпник си мисли, че няма да бъде хванат. Всеки един престъпник не мисли по време на действията си. Един педофил няма как да спре да блудства, защото е обладан от нагона си. Все пак, ако има промяна в закона и отпадне бързото следствие за даден вид убийства, спирачка ще има", обяви адвокат Марковски.
Той коментира и жестокото двойно убийство в София, при което Пламен Шляпашки и Георги Нанчев разфасоваха телата на жертвите си и ги захвърлиха край Негован. "Убийците от случая Негован са имали много користни цели. Дълбокият анализ на техния ум обаче ще покаже, че не всичко е било само за пари, а е имало и някакво голямо зверство в душите им. Много е трудно да се обясни психологията на престъпника, но трябва да се направи всичко възможно, за да се случи това. Липсва ни ценностна система. Трябва да има повече доходи, повече образование, повече култура. Статистиката сочи, че убийците с висше образование са под 1% в обществото. За тези двамата разбрах, че единият е признал, че е убил двамата души, а другият, че е рязал труповете им. Вторият в момента не се води убиец, нищо че е извършил такова гнусно деяние - да разчленява трупове. Другият е натиснал спусъка. Ако обаче полицията докаже, че двамата са се разбрали предварително за убийствата, автоматично вторият става помагач и също ще се води убиец", прогнозира адвокат Марковски.

Водещи

Най-четени