Марокански скакалци нападнаха Кърджали и Хасково 04.06 | 13:40

Втори хеликоптер помага в борбата с вредителите

От Теодора Кокаланова

Каламитетно нападение от марокански скакалци е обявено в районите на област Кърджали - общините Кърджали, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино и Джебел. Област Хасково също е под обстрела на насекомите - общините Ивайловград и Маджарово.

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. За целта министърът на земеделието и храните е издал заповед по предложение на изпълнителния директор на БАБХ.

Сериозността на създадената ситуация е очертана след ежедневно обследване на нападнатите площи от страна на инспекторите от отдел "Растителна защита" на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали и Хасково.

За осем дни, от началото на кампанията до 2 юни включително, са третирани общо 20 800 дка. Приключило е пръскането на засегнатите села в общините Ардино и Черноочене. В момента се третират нападнатите села в община Кърджали. От 1 юни се е включил и втори хеликоптер за борба срещу вредителя. До края на седмицата предстои да започне авиотретиране и в засегнатите общини от област Хасково.

Мароканският скакалец Dociostaurus maroccanus е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Вредите, които той нанася, го нареждат на челни позиции в списъка на икономически важните вредители по земеделските култури в България.

Наднормените топлинни условия в края на второто десетдневие на март са ускорили излюпването на ларвите на неприятеля. За първи път е констатирано начало на излюпване на популацията от 9 април, при обичайно за районите на Кърджали и Хасково от началото до средата на май. Продължават обследванията за откриване на нови нападнати площи от скакалци, информира БТА.

Водещи

Най-четени