Мартин Димитров вижда план за унищожаването на СДС 16.05 | 10:35

Синята коалиция не се изчерпва с Костов, смята подалият оставка като лидер на СДС

От Кремена Бедерева

Виждам план за унищожаването на СДС и този план включваше създаване оттук нататък на коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ. Подадох си оставката, защото не мога да вляза в такава безпринципна коалиция и да стоя и да казвам колко е хубаво.

Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде Агенция "Фокус”.

"Тези хора си представяха, че аз, въпреки всичко, ще остана председател на СДС в тази ситуация и ще легитимирам подобна безпринципна коалиция", посочи Димитров.

"НДСВ беше част от Тройната коалиция, спомнете си цялата ни опозиционна роля в този период. Стигна се до това решение, защото навсякъде, където СДС е с ГЕРБ, се гласува срещу Синята коалиция”, каза Мартин Димитров.

"Около Синята коалиция събрахме доста десни хора. Синята коалиция не се изчерпва по никакъв начин с Иван Костов. Синята коалиция е на младите хора, защото пред тях е бъдещето. За първи път усещам, че СДС е пред риска да го няма, да не влезе в следващото Народно събрание и Синята коалиция да я няма и да не влезе в следващия парламент”, подчерта Димитров.

"Това за мен беше причина да си подам оставката. Никой не ми я е искал. Целият Национален съвет беше изненадан. Всички мислеха, че ще остана, за да водя СДС в тази трудна ситуация”, допълни лидерът на СДС в оставка.

"Структурите, които нямат избрани съветници на последните избори, гласуваха "против" формата "Синята коалиция и това показва, че има външна намеса в цялата работа", подчерта той. "Този план няма да успее, няма да се предадем въпреки всички манипулации и ще намерим начин да преодолеем тази ситуация. ГЕРБ не се справиха с това, което обещаваха, и единствената им смислена конкуренция е Синята коалиция”, заключи Димитров.

Лидерът на СДС в оставка и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров благодари на медиите за коректното отношение, докато е бил председател на СДС.

"Бяхте коректни и разбирахте същността на Синята коалиция и благодаря за обективното отразяване", обърна се Димитров към представителите на медиите.

iNews припомня, че вчера - 15 май, Мартин Димитров напуска лидерския пост в СДС. Той подаде оставката си пред Националния съвет на партията, защото партията отказа да влезе в повторна коалиция с Демократите за силна България на Иван Костов.

49 членове на НС се обявиха "против" включването на Съюз на демократичните сили в нова Синя коалиция.

"Принцип на ГЕРБ е да не коментираме и да не се месим във вътрешнополитически проблеми и решения на останалите партии. И СДС, и ДСБ са наши политически партньори в европейската десница, сестрински партии в ЕНП. Затова пожелавам успех и на СДС, и на ДСБ", бе от своя страна коментарът на премиера Бойко Борисов за оставката на Мартин Димитров.

От своя страна по-рано днес - 16 май, лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че "Демократи за силна България" (ДСБ) получи яснота за бъдещето на "Синята коалиция" - това е добрата новина от разцеплението на демократите".

Водещи

Най-четени