Мартин Димитров окончателно е аут от Синята коалиция 25.03 | 15:27

Съдът утвърди на мястото му Емил Кабаиванов

От Филипа Тодева

Върховният административен съд отмени решението, с което ЦИК отказа да приеме лидера на СДС Емил Кабаиванов за представител на "Синята коалиция" и утвърждава предшественика му Мартин Димитров.

От ЦИК не са се явили да вземат становище по жалбата, която сините внесоха във ВАС.

Мотив на съда е изключването на Мартин Димитров от сините редици.

"На 26.02.2013 г. е проведено събрание на участниците в коалицията от партии "Синята коалиция”, на което четири от участниците в коалицията – жалбоподателите в настоящото производство, са гласували за оттегляне пълномощията на единия от представляващите коалицията - Мартин Димитров, и за избирането на негово място на Емил Станев Кабаиванов, който е член на ПП "Съюз на демократичните сили” и в процедура по регистрацията му като председател и представляващ на същата.

На същото събрание петият участник в коалицията - ПП "Демократи за силна България”, е гласувала против това решение и представителят на тази партия е отказал да подпише протокола от събранието", посочват от съда.

Освен това с решението за създаване на "Синята коалиция” от 25.05.2009 г. не са били създадени специални правила за начина на извършването на промени във взетите на тази дата решения, в това число и в представителството на коалицията.

Водещи

Най-четени