Марулите ще останат свежи по-дълго, ако направите това 04.05 | 14:30
Как да съхранявате други зеленчуци

Те са хрупкави, освежаващи и са идеалната основа за много вкусни ястия - от пресни салати до сандвичи. Но колкото и прекрасни да са марулите, те имат един голям недостатък - не траят дълго и запазването им свежи може да стане надпревара с времето. Една минута те са хрупкави и зелени, на следващата са повехнали и не стават за ядене.
Ако някога ви се е случвало да изхвърляте увехнала маруля, не сте сами. За щастие, има прост метод за съхранение, който може да ви помогне да запазите вашата маруля свежа и зелена по-дълго.
Какво да направите с марулите?
Увиването на прясно закупена маруля в алуминиево фолио, преди да я поставите в хладилника, може значително да удължи срока й на годност – до 30 дни.
Този хитър трик помага за регулиране на влагата и въздушния поток, предотвратявайки тези досадни кафяви петна, които често засягат зелените салати.
Важно е да се отбележи, че докато яденето на леко мокра маруля обикновено не е опасно, прекомерната слуз може да показва растеж на бактерии и потенциални рискове за здравето.
Как да съхранявате други зеленчуци
Правилните техники за съхранение също могат да увеличат издръжливостта на други зеленчуци. Например, зеленият лук и аспержите процъфтяват, когато се съхраняват в чаша с малко вода и хлабаво покрити с найлонов плик, издържат до две седмици.
Когато става въпрос за краставици, избягвайте хладилника. Вместо това ги съхранявайте в найлонова торбичка с отвори за вентилация и ги поставете на хладно място в кухнята, за да запазят хрупкавостта си.
Доматите и картофите се справят по-добре и извън хладилника. Поддържането им на стайна температура помага да се запази вкусът и текстурата им.
За билките удобен трик е да намокрите хартиена кърпа, да навиете билките си в нея и след това да ги съхранявате в торбичка с цип в хладилника. Това ги поддържа свежи и жизнени.
И накрая, бананите трябва да се държат отделно от другите плодове и увиването на стъблата им в хранително фолио може да удължи тяхната свежест. Внимавайте да съхранявате круши, ябълки и киви заедно, тъй като те отделят газ етилен, който може да ускори узряването.
С тези хитри трикове за съхранение можете да намалите хранителните отпадъци и да се насладите на пресни продукти за по-дълго време.
Водещи
-
Путин: Надявам се, че няма да се наложи Русия да използва ядрени оръжия в Украйна
Русия и Украйна продължават да са в противоречие по отношение на конкурентните предложения за...
04.05 | 18:00
-
Първан Симеонов: Делян Пеевски изключително планомерно и педантично
С тази констатация започна анализа си на 100-те дни на правителството социологът Първан...
04.05 | 17:30
-
Три последователни земетресения бяха регистрирани днес в Югозападна България
Снощи е регистрирано още едно леко земетресение на територията на Симитли, което също не е...
04.05 | 17:15
-
Плажната ивица в Поморие е залята с нефтени петна, които продължават да изплуват
Замърсяването обхваща близо 3-километрова зона в района на Стария град на Поморие, включваща...
04.05 | 17:00
Най-четени
-
Връзка от най-важната подправка за Гергьовден е само левче
По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и...
04.05 | 09:59
-
Промяна на движението в София заради честването на Деня на храбростта
При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски...
04.05 | 11:15
-
Драгомир Драганов: Отчаяно се нуждая някой да ме обича истински
„Няма нужда да си правя татуировка с буквичка, защото сърцето ми е татуирано за вечни...
04.05 | 14:15