Масирани проверки за продажбата на елхи 07.12 | 14:58

Глобите са до 3000 лева, могат да ги отнесат и купувачите

От iNews.bg

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Тя трябва да е закрепва под второто разклонение от върха на дървото. Това посочи инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Контрол по опазване на горските територии и защита от пожари" в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) по време на извършена проверка днес с представители на медиите на пазара "Димитър Петков" в гр. София.

Пластините са за еднократна употреба. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив, допълни инж. Пиронков.

За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластините.

Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв.

Няма незаконно добити коледни елхи, които да се предлагат за продажба в проверените търговски обекти днес, установиха горски инспектори от Агенцията.

ИАГ и нейните структури извършват ежедневни засилени проверки за законността на произхода на предлаганите на пазара коледни дръвчета.

През миналогодишната коледна кампания бяха конфискувани около 500 незаконно добити дръвчета, които бяха предоставени с благотворителна цел за ползване на училища и детски градини.

Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и в случай на съмнение за незаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се инициира незабавна проверка.

Водещи

Най-четени