Масова карат в BUS лентата, а глоби няма! (ВИДЕО) 29.03 | 12:06

По 500 коли на час влизат в забраненото платно за автобуси на бул. "Цариградско шосе" в София

От iNews.bg

Близо 500 коли на час минават в нарушение през BUS лентата на бул. "Цариградско шосе" само на моста над "Площад на авиацията" в посока "Младост. Това показа експеримент на неправителствената организация "Спаси София". От тях не са събрани близо 25 000 лева от глоби. В същото време за миналата година в столицата за подобно нарушение са наложени едва 700 санкции. Дори при специализираните акции на КАТ, каквито имаше през миналата година, се стига до 80 санкции на ден.

"Влезте най-сетне в ролята си на гарант за реда и се погрижете градският транспорт да разполага със своите ленти, а трафикът да не бъде така хаотичен. Длъжни сте да го направите сега", настояват от "Спаси София" в обръщение към кметството и Пътната полиция.

От организацията също така припомнят, че преди повече от година наредбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), която регулира създаването на BUS ленти, беше променена, за да се улесни тяхното обособяване, но оттогава въпреки острата нужда, Столичната община не е направила почти нищо, посочва организацията, цитирана от Дневник.

"Единственият експеримент, който се случи, е BUS лента по бул. "Малинов" в ж.к. "Младост", която беше лошо проектирана и означена, а никой не осъществяваше контрол за спазването ѝ. В резултат, въпреки нейната необходимост експериментът беше провал, а обществото беше настроено срещу мерките за приоритизация на градския транспорт. Грешка, която ще струва скъпо на общината", заявяват още от "Спаси София".  

Най-четени