Масова подмяна на членове на секционните избирателни комисии за изборите на 27 октомври тече в цялата страна 21.10 | 17:59

Според него, честите избори в последните години са изморили и отвратили хората, ангажирани с провеждането им.

От iNews.bg

Масова подмяна на членове на секционните избирателни комисии за изборите на 27 октомври тече в цялата страна.

След като на последните избори през юни само за ден бяха подменени над 500 членове на СИК, сега подмяната отново е масова и се случва след като вече бяха проведени обученията за членовете на СИК, алармира председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров, съобщава БНТ.

През изминалите три дни се проведоха задължителните обучения за членовете на секционни комисии за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Всички членове от 14-те общини са участвали в обучението, където са получили разяснения и насоки за работата си по време на изборите. След края на обучението, обаче в РИК пристигат десетки молби за подмяна на вече обучени хора.

"Тоест обученията минаха и ние тепърва извършваме солиден брой смени на членове, които не са били на тези обучения. Сами разбирате, че това предпоставя грешки в обработване на протоколите. И съответно забавяне в дейността на пункта на РИК в часовете след изборния ден, когато очакваме тук в Благоевград да получим протоколите с резултатите", коментира Мартин Бусаров, който е председател на РИК-Благоевград.

Според него, честите избори в последните години са изморили и отвратили хората, ангажирани с провеждането им.

"Явно партиите изпитват проблем с хората, които да бъдат в изборния ден в помещенията. Това, което мога към момента да кажа е, че по 10 до 12 решения, т.е. между 10 и 12 общини произнасяме на всяко наше заседание и допускаме промени. Само за справка, от една политическа партия в събота дойдоха 83 човека за една община от общо 139. Т.е. близо 100% от състава се подменя след проведеното обучение и това всъщност е предпоставка за недобра подготвеност на тези членове", допълни Бусаров.

Справка показва, че подобен е и казуса в Старозагорско, където също масово се сменят членове на изборни комисии. В редица области се наблюдава частична смяна, а до изборния ден не са изключени и още съмнителни рокади.

Водещи

Най-четени