Масови проверки на трафопостовете в Бургас 23.10 | 14:40

След като миналия вторник трафопост избухна в жилищен блок в града, кметът назначи комисия за огледи на вградените трафопостове

От Филипа Тодева

По заповед на кмета Димитър Николов новосформирана междуведомствена комисия започна да прави първоначален оглед на вградените трафопостове в Бургас.

В нея има специалисти от общинска администрация, EVN, РЗИ, Пожарната, РДНСК, външни експерти. Всеки от тях прави заключения според своята компетентност. Общинските експерти фокусират вниманието си върху конструктивната цялост на помещенията, в които е настанена техническата част, и дали в тях има влага.

Първият проверен адрес беше жилищен блок на ул. "Константин Фотинов"№1. Предстои да бъдат посетени още 40 сгради с вградени трафопостове. Проверките ще приключат официално на 5 ноември. След тази дата комисията ще обобщи резултатите и ще изготви официален протокол. Предписания за ремонт или преместване ще бъдат дадени, ако бъдат установени нередности и това се налага.

Най-напред се проверяват вградените трафопостове в централна градска част и к-с "Възраждане", където те са най-много - 24. Повечето от тях са въведени в експлоатация през 60-те и 70-те години на миналия век. След това ще се върви към "Лазур", където има 10, а в останалите жилищни комплекси са единични бройки.

До масовите проверки се стигна след като през миналата седмица трафопост избухна и нанесе тежки поражения по жилищен блок в Бургас. За щастие нямаше жертви, но няколко жилища са напълно разрушени от експлозията. Заради случая управляващите от ГЕРБ обещаха да подготвят законопроект, който да предвиди изнасянето на трафопостовете от жилищните сгради.

Междувременно от електроразпределителното дружество EVN, което според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова носи цялата отговорност за инцидента, отказа да плаща хотела на най-пострадалите семейства. Затова те вече са настанени в общински жилища, а EVN, които твърдят, че нямат вина започнаха паралелно разследване.

Водещи

Най-четени