Математикът на разформирования НОЩ алармра за сериозна COVID-опасност у нас 17.06 | 13:35

Вероятно и днес очаквате да пиша, че всичко е спокойно. Почти е така, но един Шаро почна да лае - Шаро Видински. Систематна за ранно предупреждение казва, че в област Видин става нещо, пише Николай Витанов

От iNews.bg

Математикът от БАН проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му в област Видин става нещо - вероятно има огнище, което се опитва да се разрасне.

Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 17 юни 2021 г.

Вероятно и днес очаквате да пиша, че всичко е спокойно. Почти е така, но един Шаро почна да лае - Шаро Видински. Систематна за ранно предупреждение казва, че в област Видин става нещо - вероятно има огнище, което се опитва да се разрастне. Индикаторът за смяна на тренда там падна до 3.59 пъти над критичната стойност.

Още не е болка за умирачка и може да се интервенира и да се успокои ситуацията. Моделът предсказва известно успокояване на обстановката, частично и заради идващия край на седмицата. Но нещата там е добре да се наблюдават, докато стойността на индикатора за смяна на тренда започне отново да расте и отиде над 5.

Другото е, че вчера има outlier на смъртността. Както вече писах, тези явления са като разреждане на напрежението чрез светкавица. Напрежението се трупо вследствие действието на фактори със слабо влияние и от време на време се разрежда чрез outlier. С други думи - ситуацията е нетипична и не се очаква повишаването на смъртността да се превърне в тенденция. Напротив - тенденцията е в обратна посока - към 10-на случая на ден.

Иначе другото е спокойно. Базовото репродуктивно число днес е 0.517, стойността е доста ниска. Това означава, че очакванията са обхвата на заразата да се свива до края наседмицата. Броят на активните случаи върви надолу към 10 000, каквито са и очакванията. Очаква се падане под 10 000 активни случая. Здравната система се разтоварва.

Индикаторите за смяна на тренда навсякъде без Видин имат високи стойности, което показва, че не предстои смяна на тренда и не се вижда да върлуват нови варианти на вируса на територията на страната. Още един ден без индиец, това е добре. Не се очаква да има проблеми до края на седмицата.

По разни канали валят искания - ама пиши за това, пиши за онова. Нямам време да пиша подробно и да отговарям на всички въпроси. Виждате, че ако се появи нещо, информирам веднага. Ама отношението починали към срещнали се с вируса в България било високо. Да високо е и за тази работа предупредихме с ген. Мутафчийски преди повече от година, че така ще стане.

Тогава той беше оплют много, а аз по-малко. Чакам да видя какъв доклад ще излезе за причините за високата смъртност. Дотогава знаете - смятам индекса на позора.

Днес той е S=17957:144 = 124.70. Смъртността е скочила 124.7 пъти от момента, в който бе отправено предупреждението. Няма как да се скрие, че е било отправено предупреждение. Диванната експертна армия тогава орева Вселената, че се плашат хората. нанай, дето има една приказка - 124 пъти увеличение, ама кой да слуша.

Добре, стига за това засега. положението по морето е спокойно, почивайте си. Не се съмнявам, че ситуацията във Видин бързо ще бъде стабилизирана. Съответните хора имат опит. Спазвайте елементарните мерки, ваксинирайте се и си живейте живота.

Водещи

Най-четени