Матиас Хьопфнер съжалява за оправдателните присъди по „Сапард“ 25.09 | 15:57

В Германия по този случай излежават присъди

От Филипа Тодева

Германският посланик Матиас Хьопфнер изрази огромно съжаление за оправдателната присъда по делото "Сапард”. Това стана на среща с колегите му от страни-членки в ЕС и вътрешния министър Цветан Цветанов. Хьопфнер припомни, че част от задържаните по този случай, съдени в страната му, отдавна излежават присъдите си.

Две бяха основните теми, които засегна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на срещата – присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"България изпълни всички критерии за членство в Шенген и това беше признато на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни 2011 г.”, подчерта министър Цветанов и допълни, че към момента страната ни продължава да надгражда шенгенските стандарти, въпреки демотивиращото решение за отлагане на присъединителния процес.

Като пример той посочи въвеждането в експлоатация на първия етап от Интегрираната система за наблюдение на сухоземната българо-турска граница. ю"Отсечката обхваща 58 км. в граничната зона с най-голям миграционен натиск и гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение с най-модерни технически средства”, акцентира вътрешният министър.

Той припомни, че съвсем наскоро на летище София започнаха да работят 4 електронни гейта, които осигуряват бързи и надеждни проверки на пътниците с биометрични паспорти.

В този контекст Цветан Цветанов заяви, че очаква скоро да бъде взето справедливо решение по въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Вътрешният министър не пропусна да спомене доброто сътрудничество, което страната ни има с Гърция и Турция във връзка с процедурите по връщането на нелегално преминаващите чужди граждани.

"Българското правителство се отнася с голяма отговорност и към препоръките, дадени в Доклада по Механизма за сътрудничество и оценка”, подчерта пред посланиците министър Цветанов и обясни, че те са смогнали да се надградят мерките, предприети в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"Вярвам, че с общите усилия на страните от ЕС ще постигнем еднакъв подход в работата по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност”, каза още Цветанов.

Той заяви, че и занапред основен акцент в работата му като министър ще е поддържането на максимално добро сътрудничество с евроатлантическите партньорски служби. "Пример за това е, че през последните месеци с общи усилия успяхме да предотвратим трафик на огромни количества кокаин”, припомни вътрешния министър.

В дискусия с посланиците той отговори на много въпроси, сред които разследването на терористичния акт на летище "Сарафово” и констатираните случаи на нарушения при последните местни избори.

Водещи

Най-четени