Матура по математика в Перник няма да има 23.05 | 07:23

Отново в един ден се провеждат матура и външното оценяване за седмокласниците

От Деляна Петкова

Днес (23 май) зрелостниците ще се явят на втората задължителна матура – по математика. Както и в понеделник в един и същи ден ще се проведе и външното оценяване за учениците след седми клас.

След посещението на премиера Бойко Борисов в Перник около полунощ е било взето решение за учениците в областта да бъде отменен държавният зрелостен изпит и външното оценяване по математика.

Вчера (22 май) образователният министър беше категоричен, че изпити ще има навсякъде, а единственото притеснение беше за местата където те да се проведат заради повредените училищни сгради.

По време на заседанието на Консултативния съвет в Перник, на което присъстваха Борисов и финансовият министър Симеон Дянков, както и Сергий Игнатов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, обаче са взети предвид притесненията на родителите за това как ще се справят децата им с изпита след изживяния стрес по време на земетресението.

Зрелостниците от Перник са около хиляда, също толкова са и децата след седми клас, коментира зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БТА. Втората задължителна матура в града ще бъде на 29 май. Що се отнася до седмокласниците се обмисля вариант те да се явят на изпита по математика на 28 май.

Изпитният вариант за зрелостниците беше генериран още в 6:30 часа тази сутрин в присъствието на журналисти. Учениците ще работят по вариант 1. По-късно, в 9 часа ще бъде съставен и тестът за седмокласниците.

Държавният зрелостен изпит започва точно в 8 часа. Учениците са разпределени по училищата на случаен принцип.

От Министерството на образованието, науката и младежта напомнят, че зрелостниците задължително пишат с химикал с черно мастило. Изпитът ще продължи четири часа.

Националното външно оценяване за седмокласниците започва в 10 часа. Освен химикалките, задължително със синьо мастило, учениците ще могат да ползват още линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще станат готови на 11 юни, а от изпитите на седмокласниците – на 4 юни.

Водещи

Най-четени