Машините за гласуване готови само седмица преди вота 14.02 | 15:06

Устройствата ще дойдат в България до 10 март, настройването им ще трае до 18-и

От iNews.bg

Машините за гласуване се очаква да бъдат готови за употреба само седмица преди провеждането на изборите. Доставката им в България се очаква да се състои най-късно до 10 март. След това обаче ще трябва да им бъде инсталиран съответният софтуер, за да могат да се използват у нас. Специалистите ще имат на разположение за целта 8 дни. Така на 18 март всичко трябва да бъде наред. Самите машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март, предаде БГНЕС.

Машините за гласуване трябва да бъдат лесни за транспортиране и употреба при гласуване. Потребителският интерфейс не трябва да изисква специални компютърни умения и да е лесен за употреба. Машините също така трябва да осигуряват възможност за хора с двигателни или зрителни увреждания безпроблемно да подадат своя глас. Това става ясно от документацията на обществената поръчка за осигуряване на устройства за машинно гласуване.

Тя беше публикувана от Централната избирателна комисия едва днес преди обед, при условие, че това трябваше да стане до края на работния ден вчера. В 21:49 ч. в петък вечер ЦИК публикува решение №4276-НС, с което на Николай Желязков, главен юрисконсулт в Дирекция "Администрация” при Комисията, се възлага да "публикува документи за участие на интернет страницата на ЦИК в профила на купувача; да изпрати до регистъра на Агенцията по обществени поръчки необходимите документи по възлагането на обществената поръчка; да осъществява дейностите, свързани с провеждането на обществената поръчка, включително и да приема документи за участие.” В края на работния ден в понеделник на страницата на ЦИК имаше информация за стартирането на процедурата, считано от 11 февруари 2017 г., но самата документация към "състезателната процедура с договаряне” липсваше. Не беше изпратена информация и към регистъра на АОП. С късното си петъчно решение, ЦИК обяви, че прогнозната стойност на поръчката е в размер на 12,5 млн., без ДДС, а максималната стойност на поръчката не трябва да надхвърля 15 млн. лв., без ДДС.

Водещи

Най-четени