Машините за гласуване на евроизборитеа вече са в България 10.05 | 12:59

Доставени са 3000 машини, каквото е решението на парламента, плюс 10% резервни

От iNews

Всички необходими машини за гласуване на европейските избори вече са в България. Доставени са 3000 машини, каквото е решението на парламента, плюс 10% резервни. Това обяви в интервю пред БНР Веселин Тодоров от фирма "Сиела Норма", осигуряваща техниката. Машините са в склад, одобрен от ЦИК и вероятно днес ще бъдат проверени и одобрени. 

"Вчера имаше проверка на софтуера – дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-и трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем да инсталираме това, което е одобрено, за 5 дни на всичките 3000 машини", увери Тдоров. Ще се проведе и одит от външна организация, за да се проверят как функционира системата. Самото разнасянето на машините по секциите ще стане на 24-и срещу 25-и май. Експертите на фирмата ще са на разположение през целия ден в неделя при евентуално възникване на технически проблеми, но няма да имат право да са вътре в секциите.

Тодоров коментира и високата цена за наем на машините - 3000 лв., като според него тя се дължи на факта, че машините са произведени специално за България.  И ЦИК признава, че страната ще плати висока цена за ползването на машините за два вота - европейските избори и местния вот наесен. Първоначално комисията имаше опасения, че ще има и проблеми със софтуера заради открити "несъответствия". Машинното гласуване бе въведено трудно, като се стигна и до намеса на съда след жалба на бивши депутати от Реформаторския блок. 

Водещи