Мая Манолова: ГЕРБ са партия, далеч от реалността 20.05 | 09:44

"Изборният кодекс не трябва да се пише конюнктурно", категорична е червената депутатка

От Кремена Бедерева

ГЕРБ са партия, далеч от реалността. Това заяви Мая Манолова в ефира на TV7. "Срещнах се с много хора по време на предизборната кампания и мога да кажа, че страховете на хората са дали бизнесът ще има глътка въздух, дали ще се повишат доходите, дали ще си намерят хората работа, дали ще се увеличат парите на майките", коментира тя.

Според нея паметта на хората не е толкова кратка. По думите ѝ трябва да се обясни какво и защо се прави. Правителството ще бъде съставено практически до две седмици според нея.

"Призовавам ГЕРБ да не губят времето на хората да се опитват да реализират мандат. Тези десет дни могат да ги спестят на българските граждани, за да се премине към създаване на програмно правителство", допълни Манолова.

Според нея БСП няма да прави коалиция. С ДПС и партия "Атака" ще се работи, а гласуването в парламента ще бъде открито. БСП ще търси подкрепа и съгласие с другите две партии. Манолова беше категорична, че никой не иска да работи с ГЕРБ. Няма партия според нея, която да не мисли, че трябва да се вдигнат доходите, да се озаптят монополите, да се решат проблемите в здравеопазването.

Касирането на изборите

Относно касирането на изборите Мая Манолова заяви, че ГЕРБ ще направят всичко възможно, за да изнудват членовете на Конституционния съд и да касират изборите. Според нея от партията не за първи път действат по този начин. "Няма да се намери конституционен съдия, който да мотивира едно решение в тази посока", заяви Манолова.  

Конституционният съд трябва да се произнесе дали е нарушен законът при провеждането на избори, т.е. дали е имало агитация в деня за размисъл, или не. В същото време обаче ЦИК се произнесе, че не е извършено нарушение.

"Дали е нарушен законът, се преценява от Изборния кодекс", посочи още Манолова. По думите ѝ точно по тази причина Фидосова е написала дефиниция за предизборна агитация, действие срещу което от БСП са се противопоставили. Затова сега според нея ще се говори за това нарушен ли е подобен текст, или не. "Изборният кодекс не трябва да се пише конюнктурно", заяви Манолова.

Всички говорят, че ГЕРБ е оставило загробващо законодателство – объркаха Изборния кодекс и създадоха само лобистки закони, допълни Манолова.

"Трябва да бъдат променени маса закони, които се отнасят до проблемите на хората – в енергийния сектор, за лекарствата, банките. Чисто законодателно трябва да бъдат решени маса нарушени права на хората", алармира Манолова.

Най-неотложните мерки за Народното събрание според нея са да се решат проблемите, свързани с това как живеят хората, т.е. социално-икономическите проблеми – безработицата, да не се допуска да се живее под социалния минимум – "хора, които живеят под 150 лв., това са отвратителни истории с живота на гражданите, млади хора, които живеят с парите за детски от децата си. Затова да не ни занимават с касиране на изборите, защото това е подигравка с гласа на гражданите", посочи Манолова.

Сигналът в Костинброд

Относно сигнала на Мая Манолова за бюлетините в Костинброд и това дали са синхронизирали пускането на сигнала с Бареков, каквито обвинения са се появили, Манолова заяви, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов "знае с кого си говорим. Ако имаше съмнение, че сме във връзка, щеше да е оповестено вече".

"Представете си, ако бяха пуснати тези 350 хиляди бюлетини, какво щеше да се случи. Какъв знак даваме на нормалните граждани? Как ще иска един обикновен човек да подаде сигнал?", попита Манова.

Според Николай Бареков сигналът е подаден от Манолова, но има паралелен сигнал от човек от Костинброд. Бареков заяви, че в 10 часа сутринта президентът е знаел за сигнала.

Бареков заяви, че научил за сигнала от две места – от Костинброд и втори сигнал от държавното управление. По думите му той е разполагал със сигнала малко преди президента Росен Плевнелиев и сам е преценил какво да направи с ексклузивната информация.

Според него, ако президентът е оповестил данните, с които е разполагал още предната вечер (петък вечерта), е нямало да се стигне до проблематичното излъчване в деня за размисъл.

Най-четени