Мая Манолова: Насилието в училище е скочило 3 пъти за година 22.03 | 20:13

Омбудсманът иска във всеки областен град кризисен център за жертвите на домашен тормоз

От iNews.bg

Насилието в училище се е увеличило три пъти само за една година. Най-много са случаите на физическа агресия и тормоз между ученици, увеличава се и психологическият натиск чрез интернет. Това беше обявено на дискусия, организирана от парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, предаде БНР.

Липсата на единна информационна система за регистрация на случаите на насилие над деца е един от големите проблеми в страната, посочи омбудсманът. По нейна инициатива работна група с участие на граждански организации и специалисти ще предложи нови промени в законодателството. Според Манолова е необходимо във всеки областен град да има кризисен център за подкрепа на жертвите на насилие.

"Центровете, които приютяват жертви на домашно насилие - жени и деца, в България са само 17. Според официална статистика в повечето от областите в България изобщо няма регистрирани случаи на домашно насилие", коментира националният обществен защитник.

За липсата на реални данни за случаите на насилие над деца призна и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Според нея не е необходима политическа подкрепа на процеса за изграждане на единна система за обработка на данните.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет смята, че медийната информационна среда, в която растат децата, също е много важна. По думите му, обществото става все по-толерантно към различните форми на насилие.

"80% от времето децата са в интернет. Един от важните ни проблеми е медийно-информационната среда, в която те растат. Нашата медийна информационна среда е изпълнена със секс и насилие. Какво очакваме тогава?", негодува Апостолов.

 

Най-четени