Мая Манолова пробва да нанесе тежък удар на колекторите 01.06 | 14:30

„В сегашната ситуация на пандемия от коронавирус се очаква набезите на колекторските фирми да се увеличат, на практика те могат да притеснят, да тормозят и посетят всеки български дом. Това поставя пред нас и българските институции спешно да приемат законодателна уредба, която да постави юзди на колекторските фирми“, каза Манолова

От iNews.bg

Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова внесе в Народното събрание Законопроект срещу колекторите, който трябва да ограничи тяхната дейност срещу гражданите, предаде БГНЕС.

"В сегашната ситуация на пандемия от коронавирус се очаква набезите на колекторските фирми да се увеличат, на практика те могат да притеснят, да тормозят и посетят всеки български дом. Това поставя пред нас и българските институции спешно да приемат законодателна уредба, която да постави юзди на колекторските фирми", каза Манолова.

Тя определи като парадоксална ситуация, при която няма регулиращо законодателство за колекторските фирми, правещи бизнес за милиарди, който засяга милиони български граждани. "Няма никакви изисквания, на които да отговарят фирмите, които събират дългове, никакви правила, никакъв орган, който да ги контролира, никакви санкции, които да им се налагат. Няма друг такъв субект, който да може дори осъждан да стане колектор", изброи Манолова.

От "Изправи се.БГ" са изготвили законопроект, който да създаде законов регламент в дейността на колекторските фирми. "Ние подаряваме този законопроект на премиера Бойко Борисов като лидер на най-голямата политическа сила в страната. Неговите депутати да го внесат. Това е идеална база за консенсус между всички парламентарни групи. Нека се обединят, да го обсъдят, да го приемат и така да покажат, че стоят на страната на гражданите", мотивира се Манолова.

Законопроектът предлага създаването на Единен регистър, в който се регистрират колекторските фирми. За целта те трябва да отговарят на определени изисквания. Сред тях са: 500 000 лева капитал; професионална застраховка; изисквания за техните служители – забрана за осъждани лица да притежават, да ръководят и да работят в такива фирми; контролни органи, които да следят за събирачите на дълговете – КЗП, министъра на икономиката, към който се създава този регистър и БНБ.

Предлагат се правила, по които един колектор може да събира задължения, които е купил – забрана за тормоз над гражданина, да го принуждава да плаща, забрана да го търси на работното му място, да лепи обяви на публични места. Събирачът може да се свързва с него писмено или по телефон, но има забрана да притеснява повече от веднъж на три дни гражданина, както и да звъни през нощта.

В случай, че колекторът на изпълнява тези изисквания, са предвидени тежки санкции. Най-сериозната е заличаване от Регистъра на фирмите, които събират взиманията. В законопроекта се забранява на топлофикации, мобилни оператори и елекроразпределителни дружества да продават задълженията на своите клиенти, т.е. пълна забрана за колекторите да събират сметки за ток, телефон, парно и топла вода.

Водещи

Най-четени