Мая Манолова ще бори банките с промени в ГПК 22.02 | 18:58

В момента законодателството е изцяло в полза на кредиторите и на монополните дружества, категорична е тя

От iNews

В понеделник Мая Манолова ще представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс. С него омбудсманът ще бори неравнопоставените отношения между потребители и банки.

"В момента законодателството е изцяло в полза на банките, на кредиторите, на монополните дружества. Това са бързи кредити, мобилни оператори и колекторски фирми, които ползват облекчени процедури, за да събират своите дългове от потребители. С най-големи привилегии са банките, които могат само въз основата на извлечения от сметки да се снабдят с изпълнителен лист срещу свой длъжник и да започне принудително изпълнение срещу неговото имущество”, каза Манолова в предаването "Лице в лице” по бТВ.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения баланс между банки и клиенти.

От края на януари държавата разполага с двумесечен срок, в който да промени законодателството. В синхрон с този процес омбудсманът и нейният екип ще представят своето предложение как да стане това: "Призовавам депутати от различни цветове да припознаят този проект и да го внесат в парламента. И много ще ги помоля предварително това да не се превръща в предизборно политическо шоу и разправия”.

"Това, което в понеделник ще предложим, е четири нива на защита срещу неравноправни клаузи в договорите. И второ – възможност на длъжника във всеки момент и на заповедното, и на исковото производство да спре изпълнението, позовавайки се на неравноправни клаузи, но и на обстоятелството, че дългът не е правилно изчислен”, каза още Манолова.

Най-четени