Медведев: „Турски поток” ще мине през България само след гаранции от ЕК 04.03 | 17:44

Борисов: България не иска нови количества газ, а да запази това, което има

От iNews

Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Това заяви пред журналисти руският премиер Дмитрий Медведев след срещата на четири очи с премиера Бойко Борисов.

След срещата бяха подписани четири споразумения между двете страни.

"Обсъдихме на четири очи как се развиват събитията межди страните ни. Диалогът ни винаги е бил откровен и конструктивен. Набелязахме планове за бъдещето”, заяви Медведев. 

"Такива срещи между правителството на Русия и ЕК не се провеждат, това е лошо, защото когато няма контакти, има усещане, че някой не казва нещо на другия”, каза руският премиер.

"Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Там имахме проблеми също – по "Турски поток”, но трябва да отчитаме опита, който получихме през последните години, имам предвид ситуацията с "Южен поток”. По-нататък ще можем да говорим, след като ни бъде дадена гаранция. Когато Европейската комисия ни даде надеждна гаранция за това, че този проект няма да бъде счупен за в бъдеще, тогава няма да има никакви прегради”, подчерта той.

За АЕЦ "Белене” Медведев каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. "Росатом” има голям опит по подобни проекти. В хуманитарната сфера сме на едно мнение, трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуствата.

"България не иска нови количества газ. България иска поне да запази това, което има сега. Но в момента, в който "Турски поток” заработи, тръбите ни ще се изпразнят”. Това заяви премиерът Бойко Борисов от своя страна. Той добави, че за да избегнем загуби, у нас трябва да бъде изграден газовият хъб "Балкан”. Идеята получи одобрението и на Европейската комисия, подчерта българският министър-председател.

"Ако има национални предадетели, то това тези, които искат инвестициите ни в тази сфера да останат под земята и да ги направим на скрап по-късно”, каза още Борисов. И допълни, че за изграждането на хъба ще се проведе максимално прозрачен публичен търг.

Българският министър-председател категорично заяви, че Черно море е "зона за приятелство и е тясно за военни действия". Борисов призова за запазването на мира, защото евентуален военен конфликт в този момент би бил "пагубен за света". "Настоявам за запазване на здравия разум и за това всички да се върнем на масата за преговори”, каза още Борисов.

Той допълни, че темата "Туризъм" ще обсъди с руския си колега при предстоящия им разговор във вторник. Вече е ясно, че ще бъде засилено взаимодействието между правоохранителните органи на България и Русия и ще се осъществява максимален обмен на информация при необходимост.

Водещи

Най-четени