Медиана: Чака ни временен и пълен с разправии парламент 02.10 | 11:49

39% от българите смятат, че кабинетът "Близнашки" играе за определена политическа сила

От Теодора Кокаланова

Финалната фаза на предизборната кампания за предстоящите на 5 октомври предсрочни парламентарни избори за съжаление приключи преждевременно. След трагедията в Горни Лом всички партии обявиха, че няма да закриват кампаниите си. Все пак битката си остава и прогнозите за победител, призьори и победени "валят". Според последното социологическо изследване на "Алфа Рисърч" малките партии ще поднесат изненадата и на парламентарните кресла ще седнат минимум шест партии. 

Шест партии влизат в 43-тото народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, България без цензура, Реформаторски блок - показва изследване на обществените и политическите нагласи през октомври на агенция "Медиана".

"Прогнозните резултати в урните при около 3,2 млн. гласували са, че 31,0% биха гласували за ГЕРБ, за БСП - 21,0%, за ДПС - 13,2%, за ББЦ - 7,5%, Патриотичен фронт - 7,1%, за РБ - 6,8%, Атака - 4,5%, АБВ - 3,7%, други - 5,2%", обяви директорът на агенцията Кольо Колев. Изследването е завършило 5 дни преди изборния ден, направено е с 1000 души над 18 години.

Голяма част от избирателите считат, че самите избори няма да бъдат честни (едва 9% смятат, че те ще са такива) и че служебното правителство ще бъде безпристрастен арбитър в тях (само 18% смятат, че то не взема страна в тях). 39% от запитаните мислят, че кабинетът "Близнашки" ще играе за определена политическа сила, а 43% не могат да преценят. Едва 9% пък смятат, че изборите ще бъдат честни.

"Това дава отражение и на очакваната изборна активност. Данните сочат, че може да се очакват около 3,2 млн. избиратели пред урните - най-ниската избирателна активност на парламентарни избори досега", заяви Колев. Според него е възможно да се направи правителство, но след това да започнат вътрешните разправии и то да се окаже временно и краткосрочно. 

Изследването сочи, че предстоящите предсрочни избори ще се проведат в обстановка на нарастващ песимизъм и тревожност по отношение на икономическото и социално развитие на страната. Близо половината от избирателите очакват влошаване в рамките на следващата година.

Вероятното връщане на ГЕРБ на власт се вижда от мнозинството избиратели за неприемливо - лошо или дори катастрофално. За възможното връщане на ГЕРБ на власт такова е мнението на 40% от избирателите.

Според Колев към настоящия момент "Атака" също има сериозни шансове да преодолее 4-процентовата заветна бариера. АБВ също е вероятен участник в 43-тото народно събрание. 

"Най-вероятната конфигурация е 6-7-партиен парламент и много проблеми за която и да е партия при опита да състави правителство. ГЕРБ ще получи най-много депутатски места, но е малко вероятно да получи повече от 90. Съответно ще трябва да се търси 3-4-партийна коалиция, "голяма коалиция" (с БСП, ДПС) или да направи опит да състави правителство на малцинството", прогнозира Колев.

Тези данни показват огромните проблеми с общественото доверие, които би имало управляващото правителство. Наблюдава се засилен негативизъм по отношение на политиката и политическото. Близо една трета от избирателите (30%) заявяват, че няма нито една партия, която искат да видят в управлението на страната.   

Водещи

Най-четени