Медици тъжат по колегата, които загуби борбата с К-19: Буквално вирусът го смля за 48 часа 19.10 | 14:18

15 дни преди да почине д-р Хубчев усеща, че не се чувства добре

От iNews.bg

Буквално вирусът смля този човек за 48 часа, заяви по време на емоционална пресконференция анестезиологът Христо Якимов от частната университетска болница "Дева Мария" в Бургас, след като рано сутринта същия ден началникът на АГ отделението в болницата проф. д-р Георги Хубчев почина от COVID-19.

15 дни преди да почине д-р Хубчев усеща, че не се чувства добре, и се обажда на колегите си. Часове по-късно вече е настанен в реанимация, а те така и не успяват да спечелят битката за живота му, въпреки всички положени усилия.

Д-р Якимов подчерта, че заради смъртта на своя колега вече гледа по друг начин на COVID-19. "До този момент смятах, че нещата, които се дават по света за тежките състояния, са в известна степен преувеличени. Това, което гледах 15 дни, беше кошмарно", сподели той.

"Защо трябва да има изобщо съмнение? Защото не сме видели един да умира? Аз видях вече. Така ли трябва да стане - всеки българин да види един друг, който умира, за да повярва?", попита Семир Абумелих и призова "повече да се говори относно тежките случаи на COVID-19". След това той съобщи, че "Дева Мария" е готова да се преструктурира изцяло за лечение на пациенти с COVID-19, ако здравният министър реши, че има нужда от това.

Д-р Хубчев е сред най-уважаваните в Бургас специалисти по акушерство и гинекология и през миналата година дори става носител на титлата "Лекар на годината". От началото на пандемията общо 14 лекари в страната са загубили битката с COVID-19.

Водещи