Медицината, педагогиката и техническите науки – все по-желани от студентите 10.05 | 16:25

Те ще имат възможността да изучават две нови специалности – парамедик и лекарски асистент

От Теодора Кокаланова

Увеличава се броят на студентите по медицина, педагогика и технически науки съобразно потребностите на пазара на труда. През учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните – 15 219, реши правителството на днешното си заседание.

Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ-ове, 69 – за частните, и 339 – за научните организации. Той се основава на принципа за широк достъп до висше образование – достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г. Това ще способства и за създаването на по-широки възможности за обучение във висшите училища в рамките на концепцията за учене през целия живот. 

Проучени са потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил. Увеличава се планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.

Увеличен е и приемът за обучение по специалностите "Медицинска сестра" със 129 места и "Рентгенов лаборант", съответно със 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите "Парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и "Лекарски асистент" (60 места за бакалаври).

С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти – българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова обяви, че е утвърден план-приемът за студентите през учебната 2014-2015 година. "Той е съобразен с изискванията на бизнеса и със стратегически професионални направления за развитието на държавата", подчерта министър Клисарова.

"Новите специалности - парамедик и лекарски асистент, са изключително важни за развитието на здравеопазването, особено по отношение на по-малките региони и спешната помощ", заяви тя. Клисарова добави, че са осигурени и 400 бройки за студенти, които учат в чужбина. С близо 16% е завишен приемът за медицински кадри, следван от приема за технически кадри. 

Водещи

Най-четени